Instellingen

Winkeliers Hoog Catharijne betreuren vertrek V&D

V&D ligt er desolaat bij na definitief mislukken doorstart
V&D ligt er desolaat bij na definitief mislukken doorstart © Koen van Weel, ANP
V&D ligt er desolaat bij na definitief mislukken doorstart
V&D ligt er desolaat bij na definitief mislukken doorstart © Koen van Weel, ANP
© Koen van Weel, ANP
© Koen van Weel, ANP
UTRECHT - De sluiting van V&D is een aderlating voor Hoog Catharijne. Ondernemers in het winkelcentrum zullen er nog maanden hinder van ondervinden, vermoedelijk ook financieel. Dat zegt Jan Hagenouw, voorzitter van de winkeliersvereniging van Hoog Catharijne.
Door de renovatie van Hoog Catharijne wordt winkelpubliek momenteel omgeleid via een looproute langs het nu failliete warenhuis. ''Ze lopen dan over een stuk van meer dan honderd meter langs een dichte V&D aan de ene kant en de schotten van de werkzaamheden aan de andere. Dat is natuurlijk heel ongezellig, ook voor de ondernemers in de buurt,'' zegt Hagenouw.
Wat de financiële gevolgen zijn kan Hagenouw moeilijk inschatten, maar dat de ondernemers op Hoog Catharijne het vertrek van V&D ook in de kassa zullen voelen lijkt wel vast te staan. ''Het is zo dat winkels in de buurt altijd veel profijt hebben gehad van de aanwezigheid van V&D. De aantrekkingskracht van dat winkelgebied wordt nu een stuk minder.''

MAANDENLANG

Hagenouw zegt bang te zijn dat het eerder een kwestie van maanden dan van weken zal zijn voordat duidelijk is hoe het nu verder gaat met het V&D-pand. ''Ik weet daarover niet meer dan de gemiddelde krantenlezer, maar uit de berichten maak ik op dat de winkel in ieder geval eerst grootschalig gerenoveerd zal worden voordat hij weer open kan.''
De ondernemersvereniging heeft de kwestie dinsdagavond besproken op de bestuursvergadering. Wat de winkeliers er nu precies aan kunnen doen weten ze niet. De zaak wordt bemoeilijkt doordat het pand van V&D een andere eigenaar heeft dan de rest van het winkelcentrum, dat in handen is van vastgoedbedrijf Klépierre.

ICI PARIS

De ondergang van V&D raakt ook de parfumerieketen ICI Paris XL, die 24 winkels had in vestigingen van het warenhuis. Gevolgen voor de werkgelegenheid bij het bedrijf, dat zijn Nederlandse hoofdkantoor in Renswoude heeft, zijn er niet. De ongeveer 200 werknemers van de zogenoemde shop-in-shops worden overgeplaatst naar andere filialen van de parfumerieketen. Dat zijn er in heel Nederland ongever 150.
ICI Paris XL betreurt de sluiting van V&D wel. De winkels onder het dak van de V&D waren volgens directeur Jeroen van der Hamsvoort een goede aanvulling op de strategie van het bedrijf.

Jan Hagenouw van de winkeliersvereniging: het wordt er niet gezelliger op
Reportage over V&D Utrecht en de gevolgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.