Boze melkveehouders in Utrecht: "Kalfje in de stal is vragen om problemen"

PROVINCIE UTRECHT - Melkveehouders in de regio Utrecht zijn woest op de politiek. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil verbieden dat kalfjes worden gescheiden van de moederkoeien. Maar, kalfjes in de stal tussen de volwassen koeien is vragen om problemen, zeggen de melkveehouders.
Volgens de Partij voor de Dieren is het traumatisch als moederkoe en kalf vrijwel direct na de geboorte gescheiden worden. "Wij denken dat het beter is voor het welzijn van de kalfjes en de koeien. Zo denken we dat er minder ziektes en minder stress zal zijn als de koeien en kalfjes hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen," zegt fractievoorzitter Hiltje Keller van de Utrechtse Statenfractie.

VERDRUKKING

Melkveehouders zijn het hier niet mee eens. "Kalfjes in de stal is een risico. Het is er druk en vol, dus dat kan resulteren in verdrukking en vertrapping", aldus adviseur Frans den Hartog. Maar melkveehouders kunnen de stal best aanpassen zodat het veilig is voor de kalfjes, zegt de Partij voor de Dieren.
Volgens Keller speelt er een heel ander belang. "De boeren die tegen de motie zijn hebben het over de melk; wij hebben het over de dieren. Dat is het grote verschil. Dieren zijn geen producten, vinden wij. Het zijn levende wezens en daar moet veel meer aan gedacht worden."

GEEN PROBLEMEN

Simon van de Vendel heeft in Driebergen een aparte stal voor zijn kalveren. De koeien worden na de geboorte vrij snel bij de moeder weggehaalt. Dat levert volgens hem nooit problemen op: "Ik heb er twee koeien bij, die willen niks van het kalf weten. Een is er heel snel weg, daar kun je het kalf erbij leggen, maar die likt het kalf niet eens."
De politiek beslist nog hoe lang de kalfjes wettelijk gezien bij de moederin de stal moeten blijven staan.
Daarover valt later een beslissing.

Radioreportage voor Radio M Utrecht.
De televisiereportage in U Vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.