Wethouder onderzoekt andere opties voor Nedereindse Plas

UTRECHT - De Utrechtse raad krijgt binnenkort een overzicht van alle mogelijke manieren waarop de Nedereindse Plas gesaneerd kan worden. Dat zegde wethouder Lot van Hooijdonk toe aan de raad tijdens een debat over de plas.
De Nedereindse Plas was vroeger een vuilstort. In het verleden is daar heel veel illegaal vuil gestort, waaronder chemisch afval en licht radioactief afval. Pogingen van de gemeente om de plas te saneren mislukken keer op keer. Maar nu opnieuw wil de wethouder een poging wagen.
De Partij voor de Dieren denkt dat niet de beste oplossing gekozen wordt. De partij vindt dat al het afval verwijderd moet worden. Maar zoiets kost waarschijnlijk 200 miljoen euro. Ook het grootste gedeelte van de plas dempen kost waarschijnlijk vele tientallen miljoenen, geld dat er niet is.
Van Hooijdonk zei verder toe dat ze nog een keer goed gaat kijken of het zwemverbod in de plas wel voldoende is aangegeven. Een reportage van RTV Utrecht eerder deze week toonde aan dat er nog nauwelijks bordjes zijn, en als die er al zijn, staan ze onder water. Bovendien gaf de wethouder aan dat het niet de bedoeling is dat de plas ooit nog wordt opengesteld als zwemplas.

VUILSTORT

De plas heette vroeger Put van Weber en was een officiële vuilstort. Maar er werd ook illegaal afval gestort. Weber verkocht zijn put aan de firma Mourik. In die tijd was de provincie verantwoordelijk voor de plas.
Leefbaar Utrecht wethouder Yet van den Bergh kocht de plas tien jaar geleden voor één euro van Mourik en nam zo het beheer over. Tegelijkertijd werd de aannemer ontslagen van verantwoordelijkheid voor de verontreiniging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.