RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Domtoren krijgt grote onderhoudsbeurt

1/2
UTRECHT -

De Domtoren in Utrecht heeft een grote onderhoudsbeurt nodig. Volgens een rapport van de gemeente Utrecht zijn er ornamenten die los kunnen laten. De gemeente gaat netten aanbrengen op de omloop van 40 meter.

De netten worden vanaf 29 februari aangebracht en zijn vanaf de straat waarschijnlijk nauwelijks te zien. Activiteiten op en rond de Domtoren kunnen in die periode gewoon doorgaan.

De mankementen kwamen aan het licht na een inspectie van de Monumentenwacht Utrecht. Volgens het rapport is de constructieve toestand van de toren goed, maar is groot onderhoud nodig. Zo wordt het voegwerk aangepakt en moet op verschillende plaatsen het natuursteen worden vervangen.

Verder krijgt ook het ijzerwerk een grote beurt. Door het wegvallen van het voegwerk zijn deze onderdelen gaan roesten. Bovendien heeft het roestende metaal schade veroorzaakt aan het metselwerk en de stenen.

Volgens Monumentenwacht Utrecht komt de restauratie niet als een verrassing. Naast het normale dagelijkse onderhoud is er elke 40 a 50 jaar groot onderhoud nodig. De laatste grote restauratie was in 1975.

Voordat de restauratie van start kan gaan, moet er eerst een plan worden gemaakt. De gemeente is daarvoor een aanbestedingsprocedure gestart. De architect die de klus gaat klaren, zal daarna nader onderzoek doen en een restauratieplan opstellen. Hoeveel de restauratie gaat kosten is nog onduidelijk.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -