Mitros: Screening potentiële huurders niet meer nodig

UTRECHT - Woningbouwvereniging Mitros heeft geen behoefte meer aan het screenen van woningzoekenden. De corporatie heeft die screenings jarenlang laten uitvoeren, maar is daar een paar jaar geleden mee gestopt. Inmiddels blijkt die screening illegaal en wil de minister de wet daarom aanpassen.
In zeker 18 gemeenten, waaronder Utrecht en Utrechtse Heuvelrug, worden of werden woningzoekenden doorgelicht door de politie. In Utrecht ging het om het Zwanenvechtplein en Geuzenwijk. Volgens een woordvoerder van Mitros is het inmiddels rustig in de gebieden en is de screening al een tijd gestopt.
Agenten keken op verzoek van onder meer Mitros in hun systemen en gaven vervolgens advies over het 'woonrisico' van de woningzoekende. Die screening was volgens minister Blok van Wonen illegaal. Er was geen wettelijke basis voor en was er sprake van willekeur. Zo is onduidelijk op welke criteria de potentiële huurder is beoordeeld.

WETSVOORSTEL

Volgens Blok is er wel behoefte bij corporaties en gemeenten om huurders in een bepaald gebied vooraf te kunnen screenen. Daarom heeft hij een
naar de Tweede Kamer gestuurd die dat regelt. Daarin kunnen gemeenten specifieke wijken, straten of wooncomplexen aanwijzen om te screenen en zijn de criteria duidelijker.
De Raad van State ziet niets in het voorstel. Het adviesorgaan stelt dat de privacy in het geding is en het screenen helemaal niet effectief is.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Wanneer het wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.