RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bussemaker: Naam universiteit en hogeschool beschermen

UTRECHT - Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat alleen erkende instellingen de naam 'universiteit' of 'hogeschool' dragen. Ze heeft een wetsvoorstel ingediend en dat kan consequenties hebben voor de Hogeschool Geesteswetenschappen in Utrecht.

Als het aan de minister ligt, mogen voornamelijk levensbeschouwelijke en door de overheid betaalde universiteiten de naam 'universiteit' of 'university' gebruiken. Op overtreding kan een boete van 800.000 euro of 10 procent van de omzet staan, staat in het wetsvoorstel.

Hogeschool Geesteswetenschappen in Utrecht is niet officieel erkend door Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en zou daarom de term hogeschool niet mogen voeren. "Totdat de wet er inderdaad door is, houden we gewoon onze naam", zegt een woordvoerder van de onderwijsinstelling.

Ze zegt dat de hogeschool wel degelijk onderwijs op HBO-niveau aanbiedt, maar dat er nog geen erkenning bij de NVAO is aangevraagd. "We zijn een school die voornamelijk hulpverleners opleidt. Erkenning van beroepsverenigingen is voor ons veel belangrijker, omdat afgestudeerden daarna vergoed worden door de zorgverzekeraars."

De woordvoerster van Hogeschool Geesteswetenschappen zegt dat alle relevante beroepsverenigingen inmiddels achter de instelling aan de Drift staan. Ze denkt dat de officiŽle aanvraag bij de NVAO snel zal volgen. De instelling biedt studies als filosofie, transpersoonlijke psychologie en energetisch therapeut aan.


NYENRODE

De regio heeft meer grote particuliere onderwijsinstellingen die de naam universiteit of hogeschool voeren, maar daarvoor zijn uitzonderingen gemaakt omdat die al een NVAO-erkenning hebben. Het gaat om Nyenrode Business Universiteit in Breukelen en Hogeschool TIO in Utrecht. Ook de Volksuniversiteit en de Universiteit van Nederland mogen de naam blijven voeren.

De minister wil ook een uitzondering maken voor dependances van universiteiten die in andere Europese landen al zijn erkend, zoals de universiteit van Oxford of Harvard. In veel andere Europese landen is de naam universitieit al beschermd en Bussemaker wil voorkomen dat dubieuze onderwijsinstellingen zich zonder erkenning in Nederland gaan vestigen als universiteit of hogeschool.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht