Utrecht: minste werklozen, meeste hoogopgeleiden

PROVINCIE UTRECHT - De stad Utrecht kende ook vorig jaar het laagste percentage werklozen van de vier grote steden: 7,3 procent.
De zogenoemde netto arbeidsparticipatie was ook het hoogst in Utrecht. Zeventig op de honderd inwoners van 15 tot 75 jaar hadden vorig jaar betaald werk. In Amsterdam was dat 66 op de honderd, in Den haag 60 op de honderd en Rotterdam sluit de rij met 58 op de honderd. Landelijk was dit 65 op de honderd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In alle vier de grote steden daalde de werkloosheid. Rotterdam heeft de hoogste werkloosheid. Vorig jaar zat 12 procent zonder werk. In Den Haag was het 10 procent, in Amsterdam 7,7 procent en in Utrecht dus 7,3 procent.

HOOG- EN LAAGOPGELEIDEN

In de gemeente Utrecht was het percentage hoogopgeleiden hoger en het percentage laagopgeleiden lager dan in de overige grote steden. In 2015 lag het aandeel hoger opgeleiden in Utrecht op 51 procent. Voor Nederland als geheel was dat 29 procent.
Van de vier steden heeft Rotterdam de meeste niet-westerse allochtonen en de meeste laagopgeleiden. Laagopgeleiden zijn relatief vaker werkloos, meldt het CBS.

PROVINCIE

De werkloosheid in de provincie Utrecht daalde iets. In 2015 had 6,4 procent van de beroepsbevolking geen baan, tegen 6,5 procent het jaar ervoor.
De provincie Groningen heeft de hoogste werkloosheid van Nederland: 8,5 procent, gelijk aan het jaar ervoor. De noorderlingen lossen Flevoland af. Daar daalde de werkloosheid van 9,3 naar 7,7 procent. In geen enkele andere provincie was de daling zo sterk.
Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar. Ook dat is gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage.
De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.