RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rotte heipalen Utrechtse grachtenpanden vervangen

1/2
UTRECHT -

Voor het eerst is in Utrecht een nieuwe manier gebruikt om paalrot aan te pakken. Bij een aantal historische huizen aan de Kromme Nieuwegracht zijn de houten palen onder de fundering weggerot en is restauratie hoognodig.

Met de nieuwe methode krijgen de huizen betonnen palen, zonder dat er geheid hoeft te worden. De aannemer drukt de palen met een hydraulische pers de grond in. Daarna wordt het mestelwerk rondom de palen hersteld.

De rot is volgens de aannemer ontstaan door wisselingen in waterhoogtes. Nu zijn die in de Utrechtse grachten constant, maar in het verleden zakte het waterpeil wel eens. Daardoor kon zuurstof bij de palen komen met als gevolg dat bacteriën het hout konden aantasten.


KOSTEN

De aannemer verwacht dat meer oude huizen langs het water in Utrecht problemen met de fundering gaan krijgen en hij denkt dat hij meer aanvragen krijgt. Gedupeerden moeten de kosten zelf dragen en die kunnen tot oplopen tot tienduizenden euro's.

Ook de gemeente krijgt een kostenpost: de bruggen over de Kromme Nieuwegracht verzakken ook. De gemeente Utrecht laat daarom nagaan hoe groot de schade is en of de nieuwe methode ook voor de bruggen effectief is.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -