RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voor - en tegenstanders raamprostitutie Hardebollenstraat trekken fel van leer

1/2
UTRECHT -

Veel bewoners en ondernemers in de buurt van de Utrechtse Hardebollenstraat zitten niet te wachten op de terugkeer van de raamprostitutie. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een gemeentelijke hoorzitting, waarbij de sfeer af en toe licht grimmig was.

Voormalig prostituee Caja van Tolie wil dat de prostitutie terugkeert in de straat en heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij de gemeente. Zo'n zestig belangstellenden waren donderdag naar het stadhuis gekomen om hun zegje te doen over dat plan.


ONDERZOEK

Veel bewoners vertelden bang te zijn dat de terugkeer overlast veroorzaakt, zegt verslaggever Marc van Rossum die er ook bij was. "Bewoners willen eerst veel meer onderzoek naar wat de gevolgen zijn als er in Utrecht alleen raamprostitutie is toegestaan in de Hardebollenstraat."

Eén bewoner opperde dat de bovenste etage van de Neudeflat een betere locatie zou zijn voor raamprostitutie dan de Hardebollenstraat. Er werd verder door winkeliers geklaagd over een gebrekkige communicatie van de gemeente. "Een nieuwe ondernemer zegt dat de gemeente beloofd heeft dat de prostitutie niet naar de buurt zal terugkeren," zegt Van Rossum.


WET

De advocaat van prostituee Caja van Tolie, Bernard Tomlow, was ook bij de bijeenkomst aanwezig. "Hij stelt dat alles volgens de wet verloopt en dat de raamprostitutie geen aantoonbare overlast veroorzaakt. Uit een onderzoek onder bewoners zou zelf blijken dat restaurants en cafés in de buurt twee keer zoveel overlast veroorzaken," aldus Van Rossum, die zag dat Tomlow daarna werd uitgelachen door het publiek.

De advocaat zei verder dat Van Tolie dankzij de plannen juist investeert in de leefbaarheid van de buurt.


BESLUIT

In een brief aan de gemeenteraad schreef burgemeester Van Zanen vorige week dat de terugkeer van de prostitutie onder meer afhankelijk is van een zogeheten BIBOB-procedure. Als Van Zanen daarna een besluit heeft genomen, kunnen belanghebbenden nog in beroep bij de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -