RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Karel V-overleg': goed gesprek, geen akkoord

UTRECHT - Staatssecretaris Dekker heeft in Grand Hotel Karel V in Utrecht overlegd met vertegenwoordigers van D66, GroenLinks en de ChristenUnie over de nieuwe Mediawet. Concrete afspraken zijn daarbij niet gemaakt.

De Utrechtse oud-wethouder Frits Lintmeijer, inmiddels Eerste Kamerlid, was namens GroenLinks bij het overleg. Hij zegt dat de bal bij de staatssecretaris ligt: die zal volgende week tijdens een Kamerdebat met verdere voorstellen moeten komen om GroenLinks en de andere partijen over de streep te trekken.

Dekker heeft de steun van de drie partijen nodig om zijn Mediawet door de Eerste Kamer te loodsen. Voornaamste twistpunt is momenteel volgens Lintmeijer de mate van invloed die de politiek krijgt op de Nederlandse Publieke Omroep.


REGIONALE OMROEP

De wet raakt ook de 13 regionale omroepen. Die moeten samen 17 miljoen euro bezuinigen en in de Mediawet staat precies hoe dat moet gebeuren. Er wordt onder meer over fusies gesproken.

Bepaalde wijzigingen in de wet moeten op 1 januari 2017 ingaan, maar dat is volgens de regionale koepelorganisatie ROOS veel te kort dag door het voortdurende uitstel van de politiek.

Tijdens het overleg in Utrecht heeft Dekker gezegd dat hij het belangrijk vindt dat de Mediawet snel wordt aangenomen, zodat de herorganisatie van de regionale omroep door kan gaan.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht