Netten op Domtoren tegen vallend gesteente

UTRECHT - Op de Domtoren in Utrecht worden maandag netten opgehangen om vallend gesteente op te vangen. Veel ornamenten aan de buitenkant van de toren zijn gemaakt van kalksteen en kunnen loskomen.
De netten komen op 40 meter hoogte. Volgens Monumentenwacht is het een preventieve maatregel en gaat het slechts om klein gesteente dat naar beneden kan komen. Tijdens het aanbrengen van de netten kunnen activiteiten op de toren gewoon doorgaan.

INSPECTIE

De mankementen kwamen aan het licht na een inspectie van de Monumentenwacht Utrecht. Volgens een rapport is de constructieve toestand van de toren goed, maar is groot onderhoud nodig. Zo wordt het voegwerk aangepakt en moet op verschillende plaatsen het natuursteen worden vervangen.
Het bovenste gedeelte van de toren is er het slechtst aan toe. IJzeren stangen in de constructie zijn gaan roesten, waardoor het ijzer is gaan uitzetten en de stenen zijn gaan scheuren. Het bovenste gedeelte zal daarom in de steigers moeten, net als honderd jaar geleden.
Volgens Monumentenwacht Utrecht komt de restauratie niet als een verrassing. Naast het normale dagelijkse onderhoud is er elke 40 a 50 jaar groot onderhoud nodig. De laatste grote restauratie was in 1975.

Netten op Domtoren geplaatst tegen vallend gesteente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.