RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NS richt zich op betere treindiensten

1/2
UTRECHT -

De NS wil zich helemaal richten op het verbeteren van treindiensten van de intercity's en stoptreinen. De NS maakte dinsdag de nieuwe strategie voor de komende drie jaar bekend. Het bedrijf wil de komende jaren ruim 3 miljard euro investeren, waarvan 2,5 miljard in het vernieuwen en uitbreiden van het treinenpark.

De NS steekt ook 300 miljoen euro in het verbeteren van reisinformatie, wifi in treinen en nieuwe betaalmethodes. Bovendien trekt de NS eenzelfde bedrag uit om voorzieningen op stations, zoals parkeren en kiosken, te verbeteren.


WINKELS

Het Utrechtse spoorbedrijf zal niet meer meedingen naar regionale bus- en spoorconcessies. Het busbedrijf Qbuzz wordt op termijn verkocht. De NS stopt verder voor een belangrijk deel met de exploitatie van stationswinkels zoals Smullers en De Broodzaak. Het bedrijf gaat wel verder met de kiosken en stationshuiskamers op stations. "Alle andere formules gaan op termijn naar andere exploitanten, waarbij de NS wel de regie zal behouden", laat een woordvoerder weten.


EXPLOITATIE

Volgens de NS waren er tien jaar geleden nauwelijks partijen te vinden die op het station wilden ondernemen. Inmiddels is dat wel anders. "Dat biedt de mogelijkheid om delen van de exploitatie aan andere partijen over te laten'', stelt het bedrijf.

Met de maatregelen moet de punctualiteit op het spoor ook verbeteren. "Samen met partner ProRail zetten we alles op alles om de hinder op het spoor, onder meer door het tekort aan treinen en de vele buitendienststellingen, dit en volgend jaar te beperken en de reis van-deur-tot-deur zo comfortabel mogelijk te laten verlopen", aldus het spoorbedrijf.


WERKGELEGENHEID

De nieuwe strategie gaat volgens de NS-woordvoerder niet ten koste van de werkgelegenheid. Vakbond FNV Spoor denkt echter dat zowel medewerkers als reizigers de dupe worden van de plannen. "Banen komen op het spel te staan en medewerkers die overgaan naar andere werkgevers zullen er in arbeidsvoorwaarden op achteruitgaan." De bond ziet de verkoop van NS Retail, de meest winstgevende tak, als een "flinke financiŽle aderlating" voor NS en personeel.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -