RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"UMC meldde fouten rond schedeloperaties niet"

UTRECHT -

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht heeft vorig jaar fouten rond schedel≠operaties bij kinderen niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zembla bericht daar woensdagavond over.

Vorig jaar november onthulde het televisieprogramma ook al misstanden op de KNO-afdeling van het UMC. Twee sterfgevallen bleken niet te zijn gemeld bij de Inspectie. Volgens stafleden was er sprake van een angscultuur en was de patiŽntveiligheid in gevaar. Het toenmalige afdelingshoofd zou autoritair zijn en moest later het veld ruimen.

In deel 2 van 'Ziekenhuiscalamiteiten' bericht Zembla dus opnieuw over calamiteiten die aanvankelijk niet zijn gemeld. Het programma spreekt onder meer met ouders van kinderen met een zeldzame schedelaandoening die in het UMC Utrecht zijn geopereerd, terwijl dat volgens een landelijke richtlijn niet mag.


GEHOORAPPARATEN

De Zembla-aflevering gaat ook over kinderen bij wie eind 2014 inwendige gehoorapparaten (cochleaire implantaten) zijn geplaatst. "We hebben dit uitgebreid onderzocht en de rapportage hierover ligt inmiddels voor bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg", meldt het ziekenhuis. Vier van hen hebben inmiddels een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning.


REACTIE

"De zaken die het programma naar verwachting in beeld brengt, zijn aangrijpend en raken ons diep", laat het UMC weten in een reactie. "Over de schedelcorrecties heeft de IGZ ons laten weten dat wij deze hadden moeten melden. Op aanwijzing van de IGZ zijn wij in juni 2015 definitief gestopt met deze ingrepen."

"De raad van bestuur wacht de onderzoeken niet af en heeft direct een aantal verbetermaatregelen genomen", aldus het UMC. "De kwaliteitscontrole is verbeterd, het is voor medewerkers nu makkelijker om mogelijke misstanden melden. De calamiteitencommissie is versterkt en de richtlijnen wanneer een incident bij de IGZ moet worden gemeld, zijn duidelijker. De raad van bestuur ziet daar, samen met de calamiteitencommissie, op toe."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -