RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen na moeizaam debat

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat de nieuwe Mediawet aanpassen, maar hij wil wel dat de Eerste Kamer er alvast mee instemt. Vervolgens treden alleen de onderdelen in werking die betrekking hebben op de regionale omroepen. De rest nog niet.

Dekker stelde deze ongebruikelijke oplossing dinsdagavond voor tijdens het moeizame debat over zijn fel bekritiseerde wetsvoorstel. Het nationale deel wordt veranderd met een aanvullend wetsvoorstel, dat eerst weer door de Tweede Kamer moet en daarna in de Senaat komt.

De staatssecretaris zal de wijze van benoemen van bestuurders en toezichthouders in het omroepbestel veranderen. De hele Senaat drong daar op aan om politieke invloed te vermijden. De minister wordt straks niet meer betrokken bij de aanstelling van topmensen. Dat gebeurt door de raad van toezicht en een onafhankelijke commissie.


NPO

Ook de verhouding tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de omroepen wordt verduidelijkt in de wet. Dat is nu niet goed genoeg gedaan, erkende Dekker. De NPO krijgt een meer sturende rol en de omroepen zijn bang hun vrijheid te verliezen. Dat is volgens Dekker niet het geval. Wel moet de publieke omroep zich richten op informatie, educatie en cultuur. Voor amusement is minder ruimte.


REGIO

De nieuwe Mediawet heeft ook invloed op regionale omroepen zoals RTV Utrecht. Om te bezuinigen wil Dekker alle dertien regio-omroepen onderbrengen in ÚÚn organisatie.


VERTRAGING

Met de parlementaire tussenoplossing hoopt Dekker dat de regionale reorganisatie en bezuinigingen geen verdere vertraging oplopen. Tegenstanders van de nieuwe wet zijn tegen deze stap. De Eerste Kamer kan een wet alleen aannemen of verwerpen. Soms wordt een wetsvoorstel gerepareerd met een novelle, maar Dekker vindt dat dit te lang duurt.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht