Wethouder Veenendaal mag blijven

VEENENDAAL - Wethouder Marco Verloop van Veenendaal heeft een motie van afkeuring tegen hem overleefd. De motie was ingediend door Lokaal Veenendaal.
De lokale partij vindt dat de wethouder van Financiën de raad verkeerd heeft voorgelicht over energieleverancier DEVO, die in zware financiële problemen verkeert. Raadslid Kees Lochtenberg zei donderdag tegen RTV Utrecht dat Verloop al veel eerder wist van de problemen.
Aanvankelijk was Lokaal Veenendaal van plan om een motie van wantrouwen in te dienen. De afgezwakte motie kreeg brede steun van de oppositie, maar werd verworpen met 18 tegen 15 stemmen.

BORG

DEVO voorziet de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost sinds 2013 van energie. Mede door de tegenvallende huizenbouw verkeert het bedrijf al jaren in grote financiële zorgen. Volgens Lokaal Veenendaal speelt ook de tekortschietende werkwijze van DEVO een rol. Ondertussen trekt de woningmarkt volgens de gemeente weer aan en gaat het de laatste tijd dan ook beter met DEVO.
De raad besloot tot een financiële injectie voor DEVO van 1,4 miljoen euro. Daarnaast staat de gemeente de komende vijf jaar voor 12,2 miljoen borg voor het bedrijf. Het college had een borgtermijn van tien jaar voor ogen, maar dat vond de raad te ver gaan.
Lochtenberg zegt in een reactie tegen RTV Utrecht dat het tegen de eigen regels van de gemeente is om DEVO op deze manier op de been te houden. De afspraak is dat dit alleen met solide bedrijven gebeurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.