RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Behandeling Mediawet mogelijk in strijd met Grondwet

DEN HAAG - De manier waarop staatssecretaris Sander Dekker zijn nieuwe Mediawet door de Eerste Kamer probeert te loodsen is staatsrechtelijk uiterst bedenkelijk. Dat stellen twee staatsrechtgeleerden die op verzoek van 50PLUS het plan van Dekker hebben onderzocht.

Dekker laat een deel van de wet aanpassen en stuurt die opnieuw naar de Tweede Kamer. Een ander deel, dat de samenvoeging van de dertien regionale omroepen betreft, gaat wel door als de Eerste Kamer akkoord gaat. Volgens deskundigen Douwe Jan Elzinga en Frank de Vries is deze handelwijze op zijn minst kwestieus te noemen en mogelijk in strijd met de Grondwet. 50PLUS wil dat het debat in de Eerste Kamer volgende week wordt heropend.


REGIONALE PUBLIEKE OMROEP

De staatssecretaris hoopt dat de Eerste Kamer volgende week volledig instemt met zijn wetsvoorstel. Dan kan voor de nieuw op te richten Regionale Publieke Omroep (RPO) een raad van toezicht en een raad van bestuur benoemd worden.

Het deel van de Mediawet over de landelijke publieke omroepen wil Dekker wijzigen, omdat de Eerste Kamer er weinig in ziet. Een groot kritiekpunt van de senaat is dat de NPO de omroepen voortaan gaat aansturen, terwijl de regering weer veel invloed heeft op de benoeming van de bestuurders en toezichthouders. Door die vorm van overheidsbemoeienis en een aantal omstreden benoemingen die de staatssecretaris onlangs nog deed, wekte Dekker wantrouwen bij een aantal senaatsfracties.


TOEZEGGING

Dekker zorgt ervoor dat de geplande rol van het ministerie van OCW bij toekomstige benoemingen verdwijnt. De RPO moet het vooralsnog doen met alleen een toezegging dat de staatssecretaris instemt met elk besluit van de raad van toezicht.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht