B en W: Ook wonen in Utrechtse Cartesiusdriehoek

UTRECHT - In de Cartesiusdriehoek in het westen van de stad Utrecht moet een nieuwe woonwijk verrijzen met veel groen. Daarnaast blijft er ruimte voor bedrijven. Er zijn wel zorgen om het verkeer van en naar de wijk en de geluidsoverlast van treinen. Dat schrijft het college van B en W in een discussiedocument.
De Cartesiusdriehoek is van oudsher een industrieterrein, waar onder meer werkplaatsen van de NS stonden. Nu de werkplaatsen niet meer nodig zijn, wil de NS van de grond af. De gemeente zoekt ruimte voor binnenstedelijke woningbouw en de ligging van de Cartesiusdriehoek is ideaal, staat in het document. Er zouden al ontwikkelaars interesse hebben getoond.

VERKEER

Zorgen zijn er wel om het verkeer. Het gebied is alleen bereikbaar via de Cartesiusweg. Daarvoor liggen vergevorderde plannen om die te versmallen. De hoop is dat passerend verkeer de weg dan zal vermijden en een andere route kiest. De stad wil autogebruik ook verminderen door vol in te zetten op bereikbaarheid voor de fiets en het openbaar vervoer, maar dat is misschien niet voldoende. "Er zal geëxperimenteerd moeten worden met innovatieve concepten op het gebied van mobiliteit."
Er zijn plannen voor fietstunnels onder de sporen door naar Zuilen, maar daarvoor is de financiëring nog niet rond. Ook ligt er een wens voor een fietsverbinding naar Lombok, maar vanwege het grote aantal sporen daar wordt dat lastig, vreest het B en W.

BESTEMMINGSPLAN

Het terrein heeft nu nog de bestemming bedrijven, maar dat wil het college van B en W aanpassen. Een deel van het terrein zal wel de bestemming bedrijven houden, onder meer omdat er industrieel erfgoed staat. Ook heeft ProRail daar net een nieuw gebouw in gebruik genomen en is er een tankstation dat lpg verkoopt.
De gemeente gaat nu met vertegenwoordigers van bewoners uit onder meer de Schepenbuurt en Cartesiusweg, bedrijven en de wijkraad de plannen verder uitwerken. In de herfst moet de gemeenteraad over de plannen kunnen praten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.