Noodopvang Kamp van Zeist klaar
ZEIST - Na maanden voorbereiding is een nieuw deel van Kamp van Zeist ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Er zijn al 367 asielzoekers in het azc in het kamp. Daar kunnen er nu 650 bijkomen in de nieuwe noodopvang. Over de uitbreiding van Kamp van Zeist is veel te doen geweest in het nabijgelegen Soesterberg.
In de hal van het voormalige Militair Luchtvaartmuseum staan 240 bedden. "In deze hal zullen we voornamelijk alleenreizende mannen onderbrengen", zegt Jeanette Scholten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Een hal heeft minder privacy en dat vinden wij niet geschikt voor gezinnen."
Op het terrein staat ook een officiershotel. Daar wonen inmiddels zo'n 150 mensen. Het hotel is wel geschikt voor gezinnen. Op het omliggende terrein worden tijdelijke units geplaatst voor maximaal 200 mensen en daar kunnen ook gezinnen een plek krijgen.
SLAGBOMEN
Op een deel van Kamp van Zeist is een gevangenis voor enkele gezinnen en alleenstaanden die op hun uitzetting wachten. De asielzoekers die in het nieuwe deel worden ondergebracht, zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. "Er staan slagbomen, maar die zijn vooral bedoeld om in de gaten te houden wie allemaal in het gebouw is", aldus Scholten.
Burgemeester Koos Janssen is niet bang dat de vluchtelingen gaan rondhangen in de buurt. "De afgelopen maanden hebben zich meer dan 200 vrijwilligers aangemeld, uit Soest, Soesterberg en Zeist", zegt Janssen. "Ze willen de helpende hand bieden, van fietsles tot sport en spel en taalles."
"We willen ervoor zorgen dat er goede programma's zijn om de verveling tegen te gaan en de mensen een kans te geven in de maatschappij", aldus de burgemeester.
Op het terrein is een bioscoop ingericht, er is wifi voor de vluchtelingen beschikbaar en voor de kinderen komt een basisschool op het terrein. Oudere kinderen gaan naar een internationale schakelklas in Amersfoort en Utrecht. Voor de zorg heeft het COA eigen artsen in dienst.
SOESTERBERG
De nieuwe noodopvang is omstreden. Zo voelde de gemeente Soest zich
toen Zeist besloot om ook een noodopvang te realiseren. Het kamp ligt vlakbij dorp Soesterberg.
Uiteindelijk kwam het weer goed tussen de twee gemeenten en is samen opgetrokken om de komst van de noodopvang in goede banen te leiden.
Vanaf 10 maart kunnen vluchtelingen opgevangen worden in het nieuwe deel van Kamp van Zeist. De meeste asielzoekers zullen volgens het COA tot een jaar in het kamp blijven wonen.
Rondleiding door vluchtelingenopvang in Kamp van Zeist
COA en burgemeester Koos Janssen zijn blij met de nieuwe opvang in Zeist