"Utrecht had prostitutieramen veel eerder kunnen sluiten"

UTRECHT - Aan de raamprostitutie in de Utrechtse Hardebollenstraat had twaalf jaar geleden al een einde kunnen komen. De gemeente Utrecht wilde toen niet meewerken aan een vertrek van de dames uit de binnenstad. Ook toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen heeft in 2012 de kans gehad om de prostitutie definitief te verplaatsen, maar hij liet deze kans lopen. Nu kan een eventuele sluiting de stad veel geld kosten.
Dat de gemeente de gelegenheid een aantal keer voorbij liet gaan valt op te maken uit het boek 'Moord op het Zandpad' van voormalig Wegra-topman Cees Jobben. In het boek beschrijft Jobben dat hij als exploitant in 2004 aan de gemeente voorstelde om de zeventien prostitutieramen op te doeken. Ter compensatie wilde hij op het Zandpad zeventien extra ramen in gebruik nemen.

GEEN BELANGSTELLING

In 2004 was er volgens Jobben in het college van B&W geen meerderheid voor het plan te vinden. In 2012 herhaalde Jobben zijn voorstel in een mail aan burgemeester Wolfsen. Ook toen toonde de gemeente geen belangstelling.
De gemeenteraad roerde zich tien jaar geleden ook al. Een raadsvoorstel in 2005 om de prostituees van de Hardebollenstraat te verplaatsen haalde het toen niet.

PLANSCHADE

Pikant is dat Utrecht anno 2016 de raamprostitutie alsnog wil concentreren bij het Zandpad. De ramen bij de Hardebollenstraat zouden definitief moeten verdwijnen en daarvoor zou extra ruimte bij het Nieuwe Zandpad moeten komen. Het aantal ramen in Utrecht blijft dan gelijk aan het aantal van voor de sluiting in 2013. Definitieve sluiting van de ramen in de Hardebollenstraat zou de gemeente nu waarschijnlijk veel geld gaan kosten, omdat de eigenaar van de ramen dan een planschade-claim indient.
Voor de Hardebollenstraat ligt een nieuwe vergunningsaanvraag van Freya BV. Voormalig prostituee Caja van Tolie wil de zeventien ramen daar heropenen. Dat kan omdat het bestemmingsplan nog steeds prostitutie toestaat. De buurt is mordicus tegen. Burgemeester Jan van Zanen beslist binnenkort over die aanvraag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.