Politici bang dat Utrechtse prostituees in illegaliteit verdwijnen

UTRECHT - Nu er de komende twee jaar geen plek is voor raamprostitutie in Utrecht bestaat de angst dat vrouwen in de illegaliteit verdwijnen. Dat is de vrees van onder meer Marleen Haage van de Utrechtse PvdA en Metje Blaak, ombudsvrouw voor de dames van lichte zeden.
Dinsdag maakte het stadsbestuur bekend dat er geen tijdelijk prostitutiegebied komt terwijl de nieuwe zone pas over twee jaar open gaat. Het PvdA vroeg daarop meteen een spoeddebat aan dat door een meerderheid van de raad wordt gesteund.
Volgens Marleen Hage van de PvdA bestaat de angst dat door de lange sluiting van de legale prostitutiezones vrouwen in de illegaliteit verdwijnen: "Die vrees is er zeker. Ik heb niet direct de indicatie dat het hele grote aantallen zijn maar die vrees is er zeker want daar zijn vrouwen minder beschermd."
Ook Metje Blaak neemt het op voor de prostituees en is niet blij met de langdurige sluiting van de legale prostitutiezone. Vrouwen gaan volgens haar namelijk door met werken op plekken waar dat niet mag zoals thuis of in vakantiehuisjes en "dat zijn plekken waar het helemaal niet leuk vertoeven is, ook niet voor de klanten."
Bovendien is er volgens de belangenbehartiger van prostituees nog een probleem: "een vrouw die allerlei plekjes moet zoeken, wat dan een beetje illegaal is, die is weer chantabel en dat willen we toch niet?"
Exacte cijfers voor het aantal thuiswerkende prostituees zijn er niet. Maar eigenaren van legale bordelen lijken garen te spinnen bij het sluiten van de prostitutiezone. Volgens een omwonende van zo'n bordeel in Utrecht is het een zoete inval bij het sekshuis bij hem om de hoek.

Politici bang dat Utrechtse prostituees in illegaliteit verdwijnen