Prostituees: Utrecht bang om machtsspel te verliezen

UTRECHT - Prostituees zijn woedend op de gemeente Utrecht, die dinsdag bekendmaakte dat er toch geen tijdelijke zone voor de raamprostitutie komt omdat het inrichten te lang duurt en te veel geld kost. Ook is volgens de gemeente niet duidelijk of problemen rond mogelijke mensenhandel tot het verleden behoren.
Volgens de vrouwen is de gemeente bang een rechtszaak over de sluiting van de oude prostitutiezone te verliezen. Daarom zou het stadsbestuur het hele dossier twee jaar vooruit schuiven. Dat stelt Freya Exploitatie, waarin een aantal vrouwen zich heeft verenigd.
Freya wil exploitant van 'seksramen' worden en die ramen per dagdeel verhuren aan vrouwen die als zelfstandige werken. Freya vroeg een vergunning aan voor de beoogde tijdelijke werkplekken, maar krijgt die niet, meldde Utrecht dinsdag.
Volgens burgemeester Jan van Zanen gaat het inrichten van een tijdelijke zone zo lang duren dat het gebied hooguit vier maanden gebruikt wordt voordat de definitieve nieuwe werkplekken voor raamprostituees klaar zijn. Het is volgens het college zonde om daar 450.000 euro voor uit te geven.
Als er bezwaren binnenkomen tegen de tijdelijke zone bij het Zandpad, is dit werkgebied bovendien pas klaar voor gebruik als de definitieve locatie al een feit is. De vaste locatie komt er op zijn vroegst in de zomer van 2015, maar als er bezwaar wordt gemaakt pas in 2016. Het gaat om prostitutieflats achter de Texaco, ook in de buurt van het Zandpad.
Utrecht heeft op dit moment helemaal geen raamprostitutie, nadat de gemeente vorig jaar alle vergunningen van exploitanten had ingetrokken wegens een sterk vermoeden van mensenhandel.
De rechter nam onlangs zes weken extra de tijd om zich te beraden op een zaak van de grootste exploitant Wegra tegen de gemeente. Freya stelt dinsdag dat de gemeente bang is 'het machtsspel' te verliezen.
"Er waren geen misstanden. Straks moet Van Zanen een hele dure boodschap aan de raad verkopen: het Zandpad en de Hardebollenstraat zijn zonder aanleiding gesloten. Daarom wil hij nu geen andere kosten maken voor raamprostitutie."
Freya vindt dat de vrouwen nu de rekening moeten betalen. Omdat er voor hen geen werkplek in Utrecht is, hebben ze geen inkomen. "Het is stuitend hoe ambtenaren over lijken gaan", aldus de vereniging.
De vier partijen, waaronder de Macha's, die een vergunning hadden aangevraagd voor de tijdelijke plek, zijn afgewezen. De huren zijn te hoog en het is voor de gemeente niet duidelijk of er sprake is van eventuele mensenhandel of andere misstanden. "Dit had sneller gekund. Ik vind dat de vrouwen valse hoop is gegeven", zegt Marjan Wijers van de Macha's.
De PvdA in Utrecht wil een spoeddebat over de toekomst van prostitutie in de stad. Een meerderheid van de raad steunt dat voorstel. Waarschijnlijk is dat debat volgende week donderdag.

Prostituees: Utrecht bang om machtsspel te verliezen