Terugkeer Utrechtse prostituees gaat nog twee jaar duren

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft besloten dat er geen tijdelijke raamprostitutie komt bij het Zandpad. Burgemeester Van Zanen en wethouder Jansen maakten dat vanmiddag bekend op het stadhuis.
Volgens burgemeester en wethouders gaat het inrichten van de tijdelijke zone zo lang duren, dat het gebied hooguit vier maanden in gebruik is voordat de definitieve nieuwe werkplekken voor raamprostituees klaar zijn. Het college vindt het zonde om daar 450.000 euro voor uit te geven.
Als er bezwaren binnenkomen tegen de tijdelijke zone, bestaat de kans dat het tijdelijke werkgebied pas klaar voor gebruik zou zijn als de nieuwe definitieve locatie al in gebruik is. Dat zou in de zomer van 2015 het geval moeten zijn.
De vier partijen, waaronder de Macha's, die een vergunning hadden aangevraagd voor de tijdelijke plek, zijn afgewezen. De huren zijn te hoog en het is voor de gemeente niet duidelijk of er sprake is van eventuele mensenhandel of andere misstanden.
"Het is onvoldoende duidelijk hoe de verhoudingen zijn. We kunnen niet goed beoordelen of de problemen die er waren nu echt tot het verleden behoren. Het duurt langer dan wij wenselijk vinden en daar worden wij ook niet blij van", zei Van Zanen.
"Dit had sneller gekund. Ik vind dat de vrouwen valse hoop is gegeven", zegt Marjan Wijers van de Macha's. Dat het nu weer langer duurt, vindt ze onbegrijpelijk.
Utrecht sloot vorig jaar alle peeskamers aan het Zandpad en de Hardebollenstraat omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. Vorige maand ging de gemeenteraad akkoord met plannen voor een definitieve locatie.
Het gaat om prostitutieflats achter de Texaco, ook in de buurt van het Zandpad. De vaste locatie komt er op zijn vroegst in de zomer van 2015, maar als er bezwaar wordt gemaakt pas in 2016.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.