RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Meer bewust van bedelaars door kunstproject gettoblasters Utrecht"

1/3
UTRECHT - In het centrum van Utrecht stonden afgelopen weekend opnieuw tien mysterieuze gettoblasters. Op sociale media vragen veel mensen zich af wat het idee is achter de recorders die bedelteksten zoals 'kleine bijdrage alstublieft' laten horen.

Ze maken onderdeel uit van een project van kunstenaar Dries Verhoeven. Hij wil met de 'bedelaars' aandacht vragen voor 'echte' bedelaars van vlees en bloed. "Vinden we dat je armen een zichtbare plek in de openbare ruimte moet geven, of vinden we dat de autoriteiten ons moeten beschermen tegen bedelaars?"

De gettoblasters zijn alleen in het weekend overdag in de stad te vinden. Op de website van het project is te zien waar ze precies staan. Afgelopen weekend stonden ze onder meer op de Voorstraat, bij de Jaarbeurs en bij het Janskerkhof en dat leidde tot veel verbaasde reacties op internet. Bijvoorbeeld op filmpjeswebsite Dumpert.

Volgens kunstenaar Verhoeven wordt het daklozen steeds moelijker gemaakt. "Het is in steden steeds vaker verboden om te bedelen. Bij bushaltes worden bankjes geplaatst waar je niet op kan slapen. Er is een ontmoedigingsbeleid voor muzikanten om te zingen op straat."


REACTIES

Verhoeven krijgt wisselende reacties op zijn kunstproject. "Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, ze weten zich geen houding te geven. Iemand anders zei dat ze meer bewust was toen ze dertig meter na de recorder een 'echte' bedelaar zag. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die zich ergeren."


OPBRENGSTEN

Bij de gettoblasters staat een klein bekertje waar mensen geld in kunnen gooien. "Per recorder blijft er ongeveer twee euro liggen". Dat geld brengt Verhoeven naar de daklozenopvang. "We zien ook veel mensen die er iets in leggen wat dan vervolgens weer wordt meegenomen door anderen, vooral daklozen."

Het kunstproject heet Songs for Thomas Piketty en is onderdeel van Hacking Habitat, een tentoonstelling die momenteel in gevangenis Wolvenplein wordt gehouden en gaat over de invloed van technologie op het alledaagse leven.

De gettoblasters worden nog tot en met 5 juni ieder weekend neergezet in Utrecht.


EERDER PROJECT

Het is niet de eerste keer dat Dries Verhoeven de aandacht trekt in Utrecht met een kunstproject. Eerder liet hij zich tien dagen opsluiten in een glazen huis op de Neude. Hij chatte toen via dating-apps als Grindr en Tinder en die gesprekken waren te lezen op grote schermen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -