RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Regionale omroepen krijgen half jaar uitstel voor bezuinigingen

UTRECHT - Staatssecretaris Sander Dekker geeft de regionale omroepen het komende jaar wat financiŽle ademruimte. Een plan voor 17 miljoen euro aan bezuinigingen hoeft volgend jaar nog niet helemaal te worden uitgevoerd.

Dekker komt met dat voorstel omdat zijn Mediawet in de Eerste Kamer flinke vertraging heeft opgelopen. Hoewel de structurele bezuiniging op de dertien regionale omroepen op 1 januari 2017 ingaat, is de reorganisatie pas op zijn vroegst een half jaar later rond.


NIET VAN TAFEL

Het ministerie van OCW betaalt daarom de helft van de bezuinigingen volgend jaar zelf. Het gaat om een bedrag van 8,5 miljoen euro en het aanbod geldt alleen als de Mediawet wordt aangenomen.

In een brief aan ROOS, de samenwerkingsorganisatie van de regionale omroepen, benadrukt Dekker dat de bezuinigingen alleen worden uitgesteld en dus niet van tafel zijn. De omroepen krijgen als het aan hem ligt hoe dan ook 17 miljoen euro minder te besteden.


MEDIAWET

Dinsdag wordt in de Eerste Kamer opnieuw gepraat over de nieuwe Mediawet. Met die wet wil Dekker de landelijke publieke omroep en de regionale omroepen reorganiseren. Het aannemen van de wet verloopt echter niet voorspoedig. De Eerste Kamer gaf eerder aan het deel van de nieuwe mediawet over de landelijke omroep niet te willen behandelen.

Dekker liet daarop weten dat hij hoopt dat de Kamer alsnog de hele wet zou aannemen. Het gedeelte over de landelijke omroepen zou dan niet in werking treden, maar de bezuinigingen op de regionale omroepen wel. Vervolgens beloofde Dekker om een aanvullende wet door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen die de zorgen van de Kamer over de landelijke omroepen zou wegnemen.

Het voorstel van Dekker is ongebruikelijk, en volgens staatsrechtgeleerden Douwe Elzinga en Frank de Vries zelfs in strijd met de grondwet. De twee wetenschappers zochten dit uit op verzoek van 50PLUS.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht