Rechtszaak: rooie Willem treiterde verdachte tot hij knapte

UTRECHT - Utrechter John R., de verdachte van de moord op Willem Woertman, werd jarenlang door zijn slachtoffer getreiterd. Dat zei de advocaat van de verdachte dinsdag tegenover de rechtbank. Volgens advocaat Bilgen Mor-Yazir ging het om psychische marteling en werd haar cliënt tientallen jaren tot het uiterste getergd.
Twintig jaar geleden leende de verdachte een geldbedrag van Rooie Willem, zoals glazenwasser Willem Woerman vaak genoemd werd. In ruil daarvoor moest de John R. allerlei diensten doen. Vorig jaar leek het er op dat hij zich eindelijk los kon maken van Woertman, maar Rooie Willem kwam telkens met nieuwe eisen.

VECHTERSBAAS

Uiteindelijk kwam het tot een gevecht waarbij de verdachte Willem Woertman met een stenen voorwerp doodsloeg. De verdachte reed dagenlang met het lichaam van Rooie Willem in zijn achterbak voordat hij zich bij de Maarssense politie meldde.
Volgens de verdediging stond Woertman erom bekend dat hij een vechtersbaas was. Dat Woertman intimiderend kon optreden bleek ook vorig jaar, toen het televisieprogramma RamBam een verhaal maakte over maffiapraktijken in de glazenwasserswereld. Het optreden van Woertman kwam in dat programma uitgebreid aan bod.

HULP

Veel mensen waren volgens de advocaat van de verdachte doodsbang voor hem. Ook de verdachte zou niet tegen Willem Woertman zijn opgewassen. Tijdens de zitting zei de man dat hij zelf nog steeds niet begrijpt wat er op die fatale dag gebeurd is.
In de gevangenis krijgt de man psychische begeleiding en medicijnen. Volgens zijn advocaat is hij niet toerekeningsvatbaar. Een rapport naar de psychische gesteldheid van de man zou dat bevestigen.
De zaak gaat op 31 mei verder. Tegen die tijd moet het hele onderzoek zijn afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.