RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eerste Kamer steunt nieuwe regionale omroep

PROVINCIE UTRECHT - De regionale omroepen kunnen doorgaan met reorganiseren en bezuinigen. Dat bleek dinsdag tijdens het heropende debat over de fel bekritiseerde nieuwe Mediawet. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemt waarschijnlijk in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker. De toekomst van de regionale omroep is daar een onderdeel van.

VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF zeiden akkoord te gaan met de wijzigingen die Dekker heeft toegezegd. Dat levert steun van 41 van de 75 zetels op. Volgende week dinsdag wordt pas echt gestemd.


WEERSTAND

De weerstand van CDA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS was tot op het laatste toe fel. De tegenstanders kunnen zich niet vinden in de inhoud van de nieuwe Mediawet, maar ze laakten ook de ongebruikelijke procedure die Dekker volgt om zijn voorstel aangenomen te krijgen. Volgens hen was die zelfs in strijd met de Grondwet.

Dekker wil dat de Senaat de hele wet alvast aanneemt, waarna hij een groot deel nog niet in werking laat treden. Dit deel over de landelijke omroep gaat hij dan eerst nog snel wijzigen met een aanvullende wet. Die moet eerst weer door de Tweede en Eerste Kamer.


REGIONALE OMROEPEN

De staatssecretaris kiest voor deze route, omdat hij dan het onderdeel over de regionale omroepen alvast wel kan doorvoeren. Die kunnen dan doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.

De omroepen moeten in totaal 17 miljoen euro bezuinigingen. Dat doel moet behaald worden door de regionale omroepen, waaronder RTV Utrecht, straks onder ÚÚn landelijke organisatie onder te brengen.


VOORSTANDERS

Ook de voorstanders van de nieuwe wet waren kritische over de procedure, maar ze legden zich er bij neer. Dekker benadrukte dat deze route al een paar keer eerder was gevolgd.

Maar ook Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol heeft zorgen, zei ze aan het eind van het debat. Een wijziging in deze omvang via de Eerste Kamer is volgens haar niet eerder voorgekomen en het mag "niet gezien worden als een precedent".

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht