Ambtenaren wisten van problemen stadsverwarming

UTRECHT - Utrechtse ambtenaren wisten al een jaar dat stadsverwarming veel minder milieuvriendelijk is dan gedacht. Mogelijk voldoen duizenden woningen in Leidsche Rijn nu niet meer aan het bouwbesluit. Een ernstige zaak, zeiden geschokte raadsleden donderdag na een raadsinformatiebijeenkomst.
Stadswarmte wordt al tientallen jaren gebruikt. Vroeger was het restwarmte bij de opwekking van elektriciteit in de centrale op Lage Weide. Vorige maand bleek dat Eneco tegenwoordig elektriciteit elders opkoopt en de ketels in Utrecht alleen gebruikt voor het opwekken van warmte. Daardoor zijn zo'n 50.000 huizen in Utrecht en Nieuwegein veel minder milieuvriendelijker dan werd aangenomen.
"Waar ik met name van geschrokken ben is dat de informatie over stadsverwarming al een jaar geleden op drie plekken in de gemeentelijke organisatie is binnengekomen", zegt D66-raadslid Matthijs Siennot. Hij is geschokt dat die informatie niet bij de gemeenteraad terecht is gekomen.

BOUWBESLUIT

"Wat ik heel pijnlijk vind is dat insprekers letterlijk tegen ons zeggen dat nu woningen worden gebouwd die niet aan het bouwbesluit voldoen", zegt raadslid Jan Wijmenga van de ChristenUnie. "Dat is een zeer zorgelijke constatering, want daar is de gemeente deels verantwoordelijk voor."
Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat stadsverwarming veel te duur is. Klanten betalen ruim 22 euro per GigaJoule. Deskundigen zeggen dat de stadsverwarming hooguit 17 euro mag kosten. Die prijs wordt landelijk vastgesteld en Wijmenga gaat zijn collega's in de Tweede Kamer dan ook oproepen om in te grijpen.

TOEKOMST

Energiedeskundige Henk-Jan Visscher zei tegen de raad dat stadsverwarming geen toekomst meer heeft. "Er zijn veel alternatieven en die zijn ook nog eens goedkoper." Hij denkt dat consumenten voor iets anders zouden kiezen als ze niet gedwongen zouden worden om stadsverwarming af te nemen.
Op 24 maart praat de gemeenteraad verder over dit onderwerp. Dan moet ook blijken of de blunders consequenties hebben voor de verantwoordelijk wethouders Paulus Jansen en Lot van Hooijdonk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.