RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oud kunstwerk in Zeisterbos wordt uitgegraven

ZEIST -

Het Utrechts Landschap gaat samen met de gemeente Zeist een kunstwerk uitgraven in het Zeisterbos. Het gaat om hertenbeelden van zink met brons.

Het kunstwerk is ruim 150 jaar oud en staat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw voor de boswachterswoning in het Zeisterbos, maar is helemaal overwoekerd geraakt met struiken en planten. "Vrijwel onzichtbaar", aldus Utrechts Landschap.

De herten zijn in 1834 gegoten door de Koninklijke Fabriek van Gegoten Zink- en Bronswerken van Zeistenaar SchŁtz. Een van de herten is ingezonden naar de Wereldtentoonstelling in Londen in 1851, omdat het gietwerk heel bijzonder was.

Daarna wisselde het kunstwerk meermalen van eigenaar, totdat de herten, gelegen op namaakrotsen, in 1951 aan Zeist werden geschonken. De gemeente restaureerde de groep en plaatste het kunstwerk in 1952 op de plek waar de herten nu nog liggen.

Boswerkers beginnen dinsdag met het wegkappen van de begroeiing. Daarna begint de restauratie, die 75.000 euro gaat kosten. Zeist wil het kunstwerk een monumentenstatus geven.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -