Kleinste molen provincie Utrecht gaat in vlammen op

OUD-ZUILEN - De Buitenwegse molen in Oud-Zuilen is dinsdagmorgen vroeg uitgebrand. Eigenaar Utrechts Landschap zegt dat de molen als verloren moet worden beschouwd. De politie vermoedt brandstichting en zoek getuigen.
Twee blusvoertuigen en een hoogwerker rukten rond 4.15 uur uit naar de Nedereindsevaart. Tegen 6.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De oorzaak van de brand is volgens een woordvoerder van de brandweer onbekend en mogelijk ook niet meer te achterhalen. De politie denkt dat er sprake is van opzet en legt een verband met een autobrand in Maarssen rond 3.30 uur, waarbij twee auto's werden vernield.

ONTMANTELD

Stichting Utrechts Landschap, de eigenaar van de molen, vreest ook brandstichting. De komende dagen wordt de molen ontmanteld, zodat hij niet kan instorten en om bruikbare onderdelen veilig te stellen.
De molen aan de Nedereindsevaart werd ooit gebruikt als watergemaal. Er woonde niemand. De Buitenwegse molen uit 1830 stond bekend als een trekpleister voor recreanten. Vrijwillige molenaars lieten het mechaniek iedere zaterdag draaien en malen.

KLEINSTE MOLEN

Het gaat om de kleinste molen van de provincie Utrecht, die samen met de naastgelegen Westbroekse Molen - de grootste van de provincie - overtollig polderwater uitmaalde op de rivier de Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.