RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eis: acht jaar cel voor dodelijke speedbootcrash Vinkeveen

1/2
VINKEVEEN/UTRECHT - Tegen de 51-jarige Arnoud H., die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dodelijke speedbootcrash op de Vinkeveense Plassen, is acht jaar onvoorwaardelijke celstraf geŽist. Ook mag hij vijf jaar niet varen als het aan justitie ligt.

De man ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd. Volgens de Officier van Justitie waren de vrienden "volmaakt gelukkig" tijdens hun jaarlijkse mannenweekend.


ROEKELOOS

Het Openbaar Ministerie verwijt H. dat hij te hard heeft gevaren onder invloed van alcohol en zonder verlichting. De Officier van Justitie gaat voor de maximaal haalbare straf. Hij sprak in een afgeladen rechtbank in Utrecht van roekeloos en opzettelijk handelen door H. De man werd omgeschreven als iemand die lak heeft aan regels en zich gedraagt als de koning van de Vinkeveense Plassen.

"H. wist dat er een groot risico was aan het hard varen zonder licht en met drank op. Het was vakantie en dus heel druk op de plassen met kinderen of vrienden in bootjes." De verdachte wordt beschuldigd van poging tot doodslag op de twee overlevenden en dood door schuld in het geval van de overleden mannen Ernst Noordijk en Johan Koetje. Ook de geleden schade voor een verpleegkundige die ingreep, is meegenomen in de strafeis.

H. voer na de crash door. Volgens de verdachte, die de volgende ochtend van zijn bed werd gelicht, omdat hij dacht dat hij een boomstam of boei had geraakt. Justitie gelooft dat verhaal niet. De man zou veel hebben omgekeken na het ongeluk en zag meerdere boten naar de plek van het ongeval gaan. Ook de verklaring van H. dat de sloep geen verlichting had, werd door de officier weersproken.


OPGEJUT

Maandag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling. H. gaf toen wel toe dat hij harder heeft gevaren dan de toegestane 6 kilometer per uur na 22.00 uur. Hij werd naar eigen zeggen opgejut door iemand anders op de boot.

Getuigen zeggen dat de speedboot 60 tot 80 kilometer per uur ging. De verdachte houdt het op maximaal 20 kilometer per uur. Op basis van vaarproeven ging H. minimaal zes keer te hard, al is het lastig precies te meten, zei de officier. Duidelijk is wel dat de speedboot met zijn schroef dwars over de sloep heen is gegaan.

Een medepassagier van de speedboot heeft de politie verteld dat de hond op boot van H. de ogen kneep en dat zijn oren flapperden. Iemand anders zei over de speedboot: "Zo, die heeft lef, zo in het donker. Dat gaat zo mis!" Even later was er de harde klap, zo citeerde de Officier van Justitie uit de getuigenverklaringen. Hij trekt in twijfel of de verdachte wel eerlijk is geweest met zijn verhaal over de stand van de gashendel, die in 45 graden zou hebben gestaan.


NABESTAANDEN

De nabestaanden kwamen maandag aan het woord. Hun verklaringen maakten veel emoties los. De nabestaanden eisen in totaal 585.000 euro schadevergoeding van H.

De 11-jarige zoon van slachtoffer Johan Koetje was een van de sprekers maandag. "Mijn opa was drie jaar eerder doodgegaan aan kanker. Mijn vader was niet ziek. Ik snapte het niet", sprak hij. "Ik hoop dat mijn moeder weer naar de Vinkeveense Plassen wil. Ik heb daar goede herinneringen aan papa."

H. zei tegen de jongen: "Ik kan niet zeggen dat ik spijt kan hebben van iets wat ik niet heb geweten. Maar vind het heel erg voor je." H. liet wel weten open te staan voor contact met de nabestaanden. Of die daarvoor voelen is zeer de vraag. Ze vinden dat H. oneerlijk is over wat zich heeft afgespeeld op de bewuste zomeravond in augustus 2014.

De verdachte zat er verslagen bij na het horen van de eis. Hij leunde op zijn armen en staarde in luchtledige. De advocaat H. stelt dat hij deze strafeis in de verste verte niet heeft zien aankomen. Hij houdt vol dat zijn cliŽnt de sloep nooit heeft gezien. De schattingen over de snelheid en drankconsumptie zijn volgens hem geen wettig en overtuigend bewijs. Ook zei hij dat de getuigende passagier op de speedboot niet betrouwbaar is omdat zij onder invloed was.

Over twee weken is de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht