RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eerste Kamer stemt in met aanpassing Mediawet

DEN HAAG - De nieuwe Mediawet, over onder meer de regionale omroepen, wordt verder uitgewerkt. De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ondanks harde kritiek formeel ingestemd met de eerste fase van het wetsvoorstel.

Een aantal senatoren gaf voorafgaand de stemming aan dat de manier waarop staatssecretaris Sander Dekker van OCW het voorstel door de Eerste Kamer loodste niet de schoonheidsprijs verdient. Dekker maakte met diverse senaatsfracties buiten de Kamervergaderingen om afspraken en kon zo een meerderheid van stemmen tegemoet zien. Ook kan een groot deel van de Mediawet nog niet in werking treden, omdat de staatssecretaris daar een aanvullend wetsvoorstel moet maken. Daar moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer dan nog over stemmen.


IN STRIJD MET GRONDWET

PVV-Kamerlid Alexander Kops sprak van achterkamertjespolitiek. Volgens Jan Nagel van 50PLUS handelde Dekker in strijd met de grondwet. Arda Gerkens van de SP gaf aan dat de senaat niet kan stemmen over een wet die er niet is. Een motie van Joop Atsma (CDA) om de Mediawet aan te houden haalde het dinsdagmiddag echter niet.

Hoewel de hele Senaat niet blij was met de opmerkelijke procedure stemden VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor. Tegen waren CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren. In een hoofdelijke stemming klonken er 39 voor- en 30 tegenstemmen.


REGIONALE OMROEPEN

Het andere deel van de wet, dat over de bezuiniging op de dertien regionale omroepen gaat, treedt wel in werking. Dat betekent dat de omroepen onder een gezamenlijk bestuur komen. In de tweede fase van de wet zal worden uitgewerkt hoe de dertien redacties zelfstandig programma's kunnen blijven maken.

De staatssecretaris wil dat de regionale omroepen besparen op overhead en daardoor meer geld overhouden voor hun redactiewerk in de regio. De bezuiniging moet vanaf volgend jaar structureel 17 miljoen euro opleveren.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht