RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Sporen van ongewenst bezoek bij afgebrande molen

1/3
OUD-ZUILEN - Bij de Buitenwegse molen in Oud-Zuilen zijn aanwijzingen gevonden dat er kort voor de allesverwoestende brand iemand is geweest. Dat zegt molenaar Arie Harkes tegen RTV Utrecht.

Harkes had maandagmiddag nog het gras rond de molen gemaaid. Nauwelijks twaalf uur later zag hij het bouwwerk in lichterlaaie staan. "Toen ik gistermiddag wegging stond hij er nog in volle glorie", zegt hij terwijl hij zijn emoties probeert te bedwingen. "Ik heb er tien jaar aan meegewerkt, veel onderhoud aan gepleegd en als dat dan in een paar uur helemaal afbrandt, dan krijg je wel tranen in je ogen."


SPOREN VAN FIETSBANDEN

Volgens de molenaar zijn er rond de molen sporen van fietsbanden gevonden. Hoewel hij het terrein niet op mocht van de brandweer zag hij van een afstand wel dat er iets op het pasgemaaide gras lag. Voor hem is dat het bewijs dat er maandagavond of maandagnacht iemand bij de verlaten molen is geweest.

Opvallend is ook dat er kort voor de molenbrand in de buurt twee auto's in vlammen opgingen. "Dat is ook in Maarssen gebeurd. De brandweer kon daarna meteen hier aan de gang." De politie vermoedt ook dat beide zaken met elkaar te maken hebben.


HOOPVOL

Molenrestaurateur Bart Doorn is hoopvol over de toekomst van de 185 jaar oude Buitenwegse molen. "Er is altijd wel weer wat van te maken. Zo'n molen kan gerestaureerd worden, maar de kunst zal worden om zo veel mogelijk historische materiaal te behouden."

Doorn heeft de laatste jaren ervaring opgedaan met het restaureren van afgebrande molens. "Zolang het niet helemaal tot de grond toe is afgebrand is kun je vaak nog van alles hergebruiken. Het feit dat hij nog niet is ingestort geeft wat hoop."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht