RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen over radicalisering: Je kunt niet in ieders hoofd kijken

1/3
UTRECHT -

Burgemeester Van Zanen zegt dat het niet te voorkomen is dat mensen soms naar het gebied van IS afreizen. "Je kunt niet in ieders hoofd kijken", zegt hij tegen RTV Utrecht naar aanleiding van de halfjaarlijkse rapportage over radicalisering.

Woensdag werd bekend dat een Utrechts gezin naar het Kalifaat in SyriŽ en Irak is verhuisd. "We doen ons best, net als andere gemeenten en het Rijk, om rond dit thema te doen wat we kunnen", zegt Van Zanen. "Maar niet is uit te sluiten dat er toch mensen tussenuit piepen."

"Alles is erop gericht om als mensen terugkeren ze goed op te vangen en ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt. Maar het liefst wil je toch dat ze niet uitreizen. Want als ze ooit weer terugkomen staan ze er vast niet beter voor", aldus Van Zanen.

Utrecht blijft inzetten op het voorkomen dat mensen naar het Kalifaat uitreizen. Volgens de gemeente is onder meer door betere signalering voorkomen dat zes andere geradicaliseerde Utrechters dezelfde reis hebben gemaakt.


KENTERING

Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders in Utrecht ziet een kentering. Volgens hem was er twee jaar geleden nog weinig bekend over de IS. "Maar na de aanslagen in Parijs vroegen veel mensen zich af: wat is dat eigenlijk voor een club?"

Azarkan zegt dat het aantal hulpvragen van ouders door betere voorlichting flink aan het afnemen is. Hij zegt dat veel jongeren ook beter weten wat er gebeurt in het Kalifaat en dat ronselaars steeds minder voet aan de grond krijgen.

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders praat met het gemeentebestuur over de beste manier om radicaliseren te signaleren. Ook organiseert de onafhankelijke organisatie voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en bemant het een hulplijn.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -