Gemeenteraad akkoord met grondruil Jaarbeurs

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met een plan van het college van B en W om grond te ruilen met de Jaarbeurs. De Jaarbeurs gaat zijn activiteiten concentreren ten westen van het Merwedekanaal. Het gebied waar nu de Prins van Oranjehal staat, wordt terrein van de gemeente.
Rond de eeuwwisseling had de Jaarbeurs nog plannen om juist aan de centrumkant van het Merwedekanaal te gaan uitbreiden. Daarvoor kocht de Jaarbeurs huizen langs de Croeselaan. Naar nu blijkt heeft de Jaarbeurs die portiekwoningen twee jaar geleden van de hand gedaan aan een vastgoedexploitant.
De ruil betekent dat de Prins van Oranjehal op termijn gesloopt wordt. De hal werd gebouwd in 1993 en was destijds het paradepaardje van de Jaarbeurs. Op de plek moet een hotel komen. Op de parkeerplaats bij de Croeselaan wordt nu een bioscoop gebouwd, er wordt tijdelijk een parkje aangelegd en er komen op termijn woningen.
Auto's van Jaarbeursbezoekers moeten aan de andere kant van het Merwedekanaal blijven. Voor expeditieverkeer komt een nieuwe brug over het kanaal, zo staat in het masterplan van de Jaarbeurs.

ASBEST

De fractie van Stadsbelang Utrecht vroeg aan het college van B&W of ze bij de aankoop van de Prins van Oranjehal wel voldoende rekening hebben gehouden met asbest.
De hal zelf zal geen asbest bevatten, zo is de verwachting, maar onder de hal liggen de resten van een woonwijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De kans dat in die fundamenten asbest zit, is wel aanwezig.
De Jaarbeurs staat garant voor een half miljoen euro, voor de sanering van asbest die daar wordt gevonden. Stadsbelang Utrecht vraagt zich af of dat wel voldoende is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.