OM eist werkstraf tegen politici De Kruif en Ploeg

STICHTSE VECHT/ARNHEM - Ex-politica Kathalijne de Kruif uit Maarssen verdient een werkstraf van 150 uur. Dat zei de officier van justitie vrijdag in de rechtszaak tegen de voormalige VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht en haar partijgenoot Piet Ploeg. Beiden staan terecht voor het lekken van geheime informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester.
Ploeg is wat justitie betreft medeplichtig en hoorde dezelfde straf eisen. De officier neemt het ze zeer kwalijk dat ze tijdens telefoongesprekken lacherig zouden hebben gedaan over het schenden van de eed die De Kruif heeft afgelegd om niets door te vertellen. Ook zou Ploeg met zijn vrouw hebben besproken dat hij van plan was alles te ontkennen omdat er volgens hem niets te bewijzen is. De verdachten zouden volgens het OM beter de hand in eigen boezem kunnen steken.

ALLES WAT GOD VERBODEN HEEFT

De Kruif werd begin vorig jaar aangehouden. Ze was op dat moment verdachte in een andere zaak en daarom luisterde de politie haar af. De Maarssense politica heeft tijdens een
met Ploeg gezegd: "We doen alles wat God verboden heeft". Volgens justitie ging dat over het lekken van informatie over kandidaten voor het burgemeesterschap van Stichtse Vecht.
In de rechtszaal werd vrijdag duidelijk dat De Kruif en Ploeg alle kandidaten uitvoerig hebben doorgenomen. Ook praatten ze met elkaar over de mogelijkheid dat ze werden afgeluisterd. Ploeg zei tijdens een telefoongesprek: "Tik, tik, tik. AIVD?" Waarom hij die toespeling toen maakte kon hij vrijdag voor de rechter niet goed verklaren. Achteraf zegt hij dat het waarschijnlijk een lolletje was en dat hij geplaagd werd door persoonlijke omstandigheden.

SCHENDING AMBTSGEHEIM

De Kruif en Ploeg zouden erop uit zijn geweest VVD'er Rob Bats burgemeester van Stichtse Vecht te maken. Omdat De Kruif in de vertrouwenscommissie zat, is dat strafbaar. Uiteindelijk kreeg niet Bats, maar PvdA'er Marc Witteman de bestuursfunctie. De VVD'ers worden nu verdacht van schending van het ambtsgeheim.
Een concrete aanwijzing is de opmerking van De Kruif die tegen Ploeg zei: "Ik gooi even iets bij je af." De Kruif gaf voor de rechter toe dat ze met de gedachte heeft gespeeld om een vragenlijst voor kandidaten aan Ploeg te geven. Ze heeft dat naar eigen zeggen niet gedaan, omdat ze het "toch geen goed plan" vond. Ploeg zegt dat hij indertijd wel degelijk een pakketje papieren heeft gekregen waarvan hij vermoedde dat het de vragenlijst bevatte. Hij zou het pakje echter ongelezen in de open haard hebben gegooid.

DRUGSZAAK

De zaak kwam aan het rollen toen de recherche onderzoek deed naar een grote drugszaak. Vorige week donderdag werd De Kruif
voor witwassen en valsheid in geschrifte. Ze kreeg 240 uur werkstraf en 6 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Vanwege aftrek van voorarrest hoefde ze niet opnieuw de cel in. Haar partner en zijn zoon kregen een gevangenisstraf voor wietteelt en uitkeringsfraude.
Ploeg legde vanwege de verdenking eerder zijn functie van voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 neer. In de periode dat de gesprekken met De Kruif werden afgeluisterd had hij geen politieke functie. Tijdens de zitting vrijdag voerde de verdediging van Ploeg aan dat hij lijdt aan een posttraumatische stress-stoornis nadat zijn broer, diens vrouw en hun zoon waren omgekomen bij het vliegtuigongeluk in Oost-Oekraïne.

COMMISSARIS VAN DE KONING

Omdat Ploeg bij justitie in Utrecht heeft gewerkt en dus persoonlijke banden met medewerkers heeft, vindt de rechtszaak in Arnhem plaats. In de zaak werd de Utrechtse commissaris van de koning Willibrord van Beek 's morgens als getuigen opgeroepen. Naast Van Beek werd ook D66-raadslid Linda Hogeveen van Stichtse Vecht gehoord. Zij was destijds voorzitter van de vertrouwenscommissie. Beide getuigen werden achter gesloten deuren gehoord.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.