Zware tijden voor Utrechtse theaters: minder bezoekers en subsidie

PROVINCIE UTRECHT - Theaters in de provincie Utrecht hebben het de afgelopen jaren financieel erg moeilijk gehad. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs zeven theaters in onze provincie. Vrijwel alle theaters hebben te maken gehad met teruglopende bezoekersaantallen en kortingen op de subsidie.
Zo moest Theater de Flint in Amersfoort vanwege het schrappen van subsidies stevig ingrijpen. De Kom in Nieuwegein is ook flink gekort en spreekt van 'een uitdaging met zeer strakke financiële kaders'. De Speeldoos in Baarn staat er financieel ook niet goed voor en teruglopende bezoekers en afhakende sponsors dragen ook niet bij aan verbetering.
De Stadsschouwburg in Utrecht onderkent dat het aantal bezoekers onder druk straat en dat er sprake is van een financiële uitdaging. Alle theaters hebben dan ook maatregelen moeten nemen om de financiën op orde te kunnen houden.

ECONOMISCHE CRISIS

Cultureel adviseur en oud-directeur van poppodium Tivoli Dick te Winkel begrijpt wel waar de problemen vandaan komen. "Theaters hebben last gehad van de economische crisis. Mensen zijn wat voorzichter geworden in het uitgeven van geld. Maar er is ook veel concurrentie van andere evenementen, zoals festivals."
Er is onder theaters grote angst dat er opnieuw in de culturele sector gesneden gaat worden. In de stad Utrecht zijn bijvoorbeeld de procedures voor de subsidieaanvragen voor de komende vier jaar in volle gang.

GOEDE ZAKEN

Toch zijn er ook theaters die het goed doen. Zo doen Theater Kikker in Utrecht en Podium Hoge Woerd in Leidsche Rijnmomenteel prima zaken. Theater de Slinger in Houten probeert het hoofd boven water te houden door de samenleving meer bij het theater te betrekken."We doen kunsteducatie- en dansprojecten met scholen. Ook organiseren we festivals, zoals Gluren bij de Buren", aldus directeur Arjen Berendsen.
Te Winkel vindt het goed als theaters meer contact zoeken met de samenleving. "Ik denk dat theaters die achterover leunen het moelijk gaan krijgen. Je moet anticiperen op de markt. Anders breng je je bestaansrecht in gevaar!" Vrijwel alle theaters zijn nu dan ook bezig met een omkanteling van de organisatie.

CROWDFUNDING

In Houten lijken ze de eerste vruchten al te plukken van de nieuwe manier van denken. "Omdat we uit ons jasje groeiden, hadden we een tweede zaal nodig. Door middel van crowdfunding en een lening is het gelukt deze te realiseren. We hopen nu op meer verhuur van zalen en organiseren filmavonden. Dat moet onze inkomsten vergroten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.