RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie Utrecht haalt quota windmolens niet

PROVINCIE UTRECHT -

De provincie Utrecht gaat de doelstelling voor windenergie in 2020 niet halen. Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Ook Limburg krijgt het niet voor elkaar om in 2020 de afgesproken capaciteit windenergie te leveren.

Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor de vertraging, schrijft de minister. Ten eerste is er een gebrek aan draagvlak. En ten tweede duren de procedures voor de bouw van windmolens erg lang.


HORIZONVERVUILING

Projecten in de provincie Utrecht ziet Kamp somber in. Zo komt in Vianen minder capaciteit. Dat moet worden opgevangen door extra turbines bij Hoevelaken, maar daar is de bouw door een haalbaarheidsstudie flink vertraagd. Het project Isselt iets verderop bij Amersfoort schiet ook niet op. De plannen daar stuiten op erg veel weerstand vanwege horizonvervuiling.

De gemeente Houten heeft geen zin in dezelfde onrust als bij de plaatsing van de eerste windmolens en wil de procedures daarom zorgvuldig doorlopen. De hoop is dat er dan meer draagvlak onstaat voor meer turbines, maar dat is nog maar de vraag.

De plannen voor windmolens bij Rijnenburg in Utrecht loopt ook al flinke vertraging op. Hier schiet het niet op met de aankoop van de grond. De provincie wil daar ingrijpen maar de molens staan daar de komende vier jaar niet, schrijft Kamp.


AFSPRAKEN

Om het doel van het Energieakkoord toch te halen heeft Kamp eind vorig jaar met provincies, gemeenten, windsector, netbeheerders en natuur- en milieuorganisaties een actieplan opgesteld. Kamp zegt dat hij met Utrecht en Limburg aan tafel gaat zitten om ervoor te zorgen dat de windmolens er toch komen voor 2020.

Greenpeace zegt in een reactie dat veel lokale politici het laten afweten. "Er zijn te veel lokale en regionale bestuurders die de andere kant op kijken, de noodzaak van windparken niet ťcht accepteren, laat staan verdedigen naar de bevolking."

Volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) hebben veel gemeenten te weinig ervaring met windprojecten en moeten zij meer steun van Rijk en provincie krijgen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -