Pandaverzorgers Ouwehands op stage in China

RHENEN/SCHIPHOL - Twee verzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn maandag in het vliegtuig gestapt voor een Pandastage in China. Ze leren in het Wolong Giant Panda Centre in Sichuan alles over de verzorging en de voeding van de beren.
"Je ziet het, die lach wil niet meer van m'n gezicht", zegt Marga Gerritsen, een van de gelukkigen. "Een panda is een icoon. Het zijn heel bijzondere dieren." Ook Brenda van Ekeren is dolblij dat ze naar in China mag. "Er zijn zoveel panda's daar. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat gaat zijn", lacht ze.

PAARTIJD

De twee vertrekken nu omdat de paringstijd van de reuzenpanda's is aangebroken. Dat is de periode waarin je als verzorger scherp moet zijn, want de beren zijn slechts drie dagen vruchtbaar. Brenda: "We gaan kijken naar de dieren. Waar moeten we op letten en hoe kunnen we ze bij elkaar gaan zetten? Hopelijk kunnen we dat leren, zodat we dat in Nederland ook kunnen gaan doen."
De verzorgers hebben veel ervaring met beren en zijn dolenthousiast. Daarom zijn ze door de selectie gekomen, zegt directeur Robin de Lange: "Er waren veel mensen die mee wilden. Maar zij zijn ervaren met de verzorging van bruine beren en ijsberen. Dat heeft de doorslag gegeven."

PANDACAKE

Brenda en Marga zien in China ook voor het eerst de twee panda's die naar Rhenen komen. Wu Wen en Xing Ya zijn daar al. De verzorgers leren onder andere om het lievelingseten van de gevlekte beer te maken: een pandacake. Een in rijstmeel gebakken cake, met bamboe. Boordevol vitamines en mineralen.
In het najaar is het komen de twee pandaberen naar Ouwehands in Rhenen. Brenda en Marga halen de twee dan op. "Ik denk dat het helemaal geweldig wordt. We zijn supertrots dat ze hierheen komen en dat wij ze mogen verzorgen."

Pandaverzorgers nemen afscheid op Schiphol

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.