België vervolgt doodgewaande jihadist uit Utrecht

UTRECHT - De Utrechtse Zaïd K. wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie in België. Hij maakt volgens justitie deel uit van de terreurcel in Verviers. In Nederland werd aangenomen dat K. in Syrië om het leven was gekomen.
Naast K. worden nog eens vijftien andere terreurverdachten vervolgd. De terreurcel werd half januari 2015 opgerold. Bij de inval in Verviers, vlakbij Luik, kwamen twee verdachten om het leven. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de toen achttienjarige K. Een internationale klopjacht werd geopend; in Utrecht werd zijn ouderlijk huis in Overvecht doorzocht.
Bij de antiterreuractie vorig jaar werd het paspoort van de Utrechtse K. gevonden. Toen werd aangenomen dat hij in Syrië zijn paspoort zou hebben meegegeven aan een Belgische jihadist, die op het paspoort van K. terugkeerde naar Europa en in België een aanslag voorbereidde. Nu zegt justitie in België dat K. wel degelijk bij de terreurcel hoort.
In april sprak RTV Utrecht met diverse bronnen die bevestigden dat K. zou zijn gesneuveld in Syrië. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ging ervan uit, maar kon het niet met zekerheid bevestigen.
Zaïd K. staat op de lijst van zestien verdachten, onder wie ook Belgen, Fransen en een Marokkaan. Drie van hen zijn inmiddels overleden. Vier van de zestien zitten in voorlopige hechtenis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.