RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bolsius: vragen over veiligheid The Passion begrijpelijk

1/3
AMERSFOORT/UTRECHT - Er komen mogelijk extra veiligheidsmaatregelen rond het tv-spektakel The Passion dat donderdagavond plaatsvindt in Amersfoort. Dat zegt burgemeester Lucas Bolsius.

"Dat de afschuwelijke en schokkende aanslagen in Brussel, en afgelopen week in Ankara en Istanbul, leiden tot vragen over de veiligheid rond The Passion, vind ik heel begrijpelijk", laat de burgemeester weten.


OVERLEG

"Het is een groot live evenement met een groot aantal bezoekers. Daarom hebben we uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen, zoals dat hoort bij een evenement van deze omvang. In mijn overleg met de politie en Openbaar Ministerie bespreek ik of de zichtbare en onzichtbare maatregelen aanvulling nodig hebben", aldus Bolsius.


AFWEGING

PotentiŽle bezoekers van The Passion overwegen vanwege de aanslagen in Brussel niet te gaan, blijkt uit reacties op sociale media. "Wij rekenen nog steeds op een mooi evenement donderdag, waar veel mensen van kunnen genieten", zegt de burgemeester.

"Op vragen van inwoners of zij naar The Passion kunnen gaan, is mijn antwoord dat iedereen dat voor zichzelf moet afwegen en bepalen. Ik ben donderdagavond op het Eemplein en ik sluit mij aan bij de uitspraak van de premier dat we blijven wie we zijn en wat we zijn, namelijk een open democratische samenleving, die zich niet door angst laat regeren."

Dinsdagochtend werd Brussel opgeschrikt door aanslagen op luchthaven Zaventem en bij een metrostation. Premier Mark Rutte heeft in een verklaring aangegeven dat het dreigingniveau in Nederland niet is aangepast omdat er geen concrete aanwijzing voor een aanslag is. Wel zijn er extra maatregelen genomen.


VAN ZANEN

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht staat in nauw contact met de landelijke veiligheidsdiensten en de politie. Dat laat hij weten in een schriftelijke reactie op de aanslagen in Brussel. Volgens de burgemeester is er contact met verschillende lokale netwerken om te monitoren of er sprake is van onrust in de stad die vraagt om een reactie. "Vooralsnog is hier geen sprake van", aldus Van Zanen.

Na de aanslagen van vanochtend heeft de burgemeester zijn medeleven overgebracht aan de Belgische ambassadeur. Volgens Van Zanen is Europa in het hart getroffen. "Het is een aanslag op onze gevoelens van veiligheid en vrijheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht