RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Domtoren in Belgische driekleur

1/6
UTRECHT - De Domtoren in Utrecht is dinsdagavond uitgelicht in de kleuren van de Belgische vlag. Dat gebeurt uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

Het zwart, geel en rood van de driekleur van BelgiŽ is sinds 19.30 uur te zien. Na de aanslagen in Parijs werd de Dom verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

Na de terreurgolf van vanochtend heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht zijn medeleven overgebracht aan de Belgische ambassadeur. Volgens hem is Europa in het hart getroffen. "Het is een aanslag op onze gevoelens van veiligheid en vrijheid."

Van Zanen staat in nauw contact met de landelijke veiligheidsdiensten en de politie, laat hij weten. Volgens de burgemeester is er contact met verschillende lokale netwerken om te monitoren of er sprake is van onrust in de stad die vraagt om een reactie. "Vooralsnog is hier geen sprake van", aldus Van Zanen.


DODENTAL

Hoeveel personen precies omgekomen zijn bij de twee dodelijke terreuraanslagen in Brussel is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Belgisch crisiscentrum sprak over "een tiental doden" bij de aanslag op het vliegveld bij Zaventem en een "honderdtal" gewonden. Bij de aanslag op een metro ter hoogte van het station Maalbeek zijn "een twintigtal" doden gevallen en zeker 130 gewonden, zei hij.

Op basis van uitlatingen van verschillende officiŽle bronnen, onder wie de burgemeester van Brussel, stond het voorlopige dodental tot dusver op 34 en het aantal gewonden op bijna tweehonderd. Er is zeker ťťn Nederlander gewond geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht