Terrorisme-expert: We moeten de hand reiken

BRUSSEL - "We kunnen wel degelijk wat doen tegen terrorisme: we moeten de hand reiken, niet naar de terroristen, die moeten opgeruimd worden, maar wel naar de groep die we associëren met de aanslagen" Dat zegt terrorisme-expert Jacco Pekelder in het RTV Utrecht-programma U Vandaag.
Pekelder reageerde op de aanslagen in Brussel dinsdag. Hij zegt dat terrorisme nooit helemaal te bestrijden is en ook in Utrecht zou kunnen voorkomen. "Er zijn altijd wat gekken die in staat zullen zijn met relatief eenvoudige wapens verschrikkelijke dingen aan te richten." Maar het risico is te verminderen, zegt Pekelder.
"Het is het maatschappelijke klimaat dat sommige mensen tot terrorisme drijft", zegt Pekelder. "Polarisatie kan een belangrijke fatale voedingsbodem zijn voor radicaliseren. Mensen vervreemden zich van de samenleving dan", aldus de terrorisme-expert.

ANGST

Pekelder zegt dat het begrijpelijk is dat mensen bang zijn, maar dat angst geen enkele zin heeft. "Dan zeg je eigenlijk: voordeur dicht en op slot. Maar de meeste mensen willen geen kluizenaar zijn", aldus Pekelder. "We kunnen niet verkomen dat we per ongeluk in een verkeerde trein stappen. Dat is onmogelijk te controleren."
De expert wil dat Nederland een open samenleving blijft. Dat is onze kracht, zegt Pekelder. "Normale mensen die in een vreedzame samenleving geloven hebben uiteindelijk altijd de doorslag gegeven."

ABDESLAM

Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter zijn de
een reactie op de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam, eind vorige week.
"Islamitische Staat (IS) heeft scenario's klaarliggen om op momenten dat het haar goed uitkomt met symbolische acties een tegendaad te verrichten. Zo laten ze zien dat ze toch wat kunnen op momenten dat ze door de knieën lijken te gaan."
Bij de aanslagen in Brussel op vlieghaven Zaventem en bij een metrostation kwamen dinsdag tientallen mensen om het leven. Naar aanleiding daarvan werden in Nederland extra veiligheidsmaatregelen genomen, onder meer op Utrecht Centraal. Burgemeester Bolsius van Amersfoort kondigde aan dat er extra politiecontrole komt rond The Passion.

Jacco Pekelder en Jan Jaap de Ruiter over de aanslagen in Brussel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.