RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht: 60.000 nieuwe inwoners in stad huisvesten

1/2
UTRECHT - Utrecht groeit de komende jaren met zo'n 60.000 mensen. In 2030 moeten er in de stad 400.000 mensen wonen. Een deel daarvan komt nog naar Leidsche Rijn, maar de nieuwe bewoners wil Utrecht vooral huisvesten op het Jaarbeursterrein en langs het Merwedekanaal. Dat zegt het stadsbestuur in een visie op de toekomst.

Het college van B en W heeft alle plannen in de stad in kaart gebracht en een ruimtelijke strategie bedacht. In de visie staat dat 40.000 mensen, bijna evenveel als het totale aantal inwoners van Soest, op nieuwe locaties in de stad worden gehuisvest. Daardoor worden oude wijken zoals Overvecht en Kanaleneiland ontzien.


GEZINSVERDUNNING

Het is terug naar de oude tijd, want vroeger was het veel drukker in de binnenstad, zegt wethouder Paulus Jansen. "In 1970 woonden er meer mensen in het oude stuk van Utrecht dan nu. Door gezinsverdunning is langzamerheid meer ruimte ontstaan. Die ruimte willen we nu weer benutten."

In de visie staan ook plannen voor werkgelegenheid. Bedrijven zijn welkom in en rond de Uithof, in het Stationsgebied, het nieuwe Leidsche Rijn Centrum en op Papendorp en Lage Weide. Van een afnemende vraag naar kantoorruimtes, zoals in veel andere gemeenten, is in Utrecht geen sprake.


HOCKEY

Om die 400.000 Utrechters ook buiten werktijd bezig te houden moeten oude sportparken beter benut worden en komen er nieuwe bij. Zo zoekt de gemeente nog minimaal één plek om te hockeyen. Ondernemers wordt gevraagd na te denken over sportfaciliteiten zoals manages en schaatsbanen. Voor ontspanning moeten er ook meer groene zones komen.

Voor nieuwe middelbare scholen is er in de stad minder ruimte. Leerlingen zullen daarom in de toekomst naar scholen buiten Utrecht moeten reizen. Dat moet wel makkelijk gaan. De stad wil het autoverkeer flink terugdringen en zet vooral in op de fiets en het ov. "Je ziet dat de mensen in de binnenstad willen wonen steeds minder auto's hebben", zegt Jansen.

Alle plannen mogen niet leiden tot een ongezonde stad, schrijft het college. Daarom wordt onder meer op het Jaarbeursterrein onder de term 'Healthy Urban Living' geëxperimenteerd met "Gezonde verstedelijking en duurzame groene herontwikkeling van grond en gebouwen".

Het college van B en W komt donderdagmiddag met een toelichting op de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht