RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vier jaar cel voor dodelijke speedbootcrash Vinkeveen

1/3
VINKEVEEN - Arnoud H. is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de dodelijke speedbootcrash op de Vinkeveense Plassen. Ook krijgt de 51-jarige schipper een vaarverbod van vijf jaar en moet hij in totaal ruim drie ton aan schadevergoedingen aan de nabestaanden betalen. De rechtbank acht dood door schuld bewezen. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geŽist voor (poging) doodslag.

H. ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd. Volgens de Officier van Justitie waren de vrienden "volmaakt gelukkig" tijdens hun jaarlijkse mannenweekend.

H. was volgens de rechtbank onder invloed van alcohol. Hij voer te hard en had geen verlichting op zijn speedboot. Ook schoot hij de slachtoffers niet te hulp, maar ging hij ervandoor. De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuld heeft aan het ongeluk, maar dat er geen sprake is van doodslag. Uit het dossier komt het beeld naar voren dat het op het einde van de bewuste avond rustig was op het water. De rechtbank oordeelt daarom dat er wel een kans was op een aanvaring, maar niet zo'n grote kans dat er in juridische zin sprake is van opzet.

Bij het opleggen van de strafmaat is rekening gehouden met het feit dat de verdachte na de aanvaring de slachtoffers van het ongeval in zeer hulpbehoevende toestand heeft achtergelaten. De rechtbank oordeelt dat H. groot leed heeft veroorzaakt. Dit bleek ook uit de afgelegde slachtofferverklaringen tijdens de zitting. De verdachte moet in totaal ruim drie ton betalen aan de twee overlevenden en de nabestaanden.

H. reageerde ogenschijnlijk kalm op de straf. Hij werd niet gelijk in de rechtbank aangehouden. Wanneer hij zijn straf moet uitzitten is nog niet duidelijk. Hij heeft direct na het drama in voorarrest gezeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht