Burgemeesters: laat grote steden economie trekken

UTRECHT - Het Rijk moet vooral investeren in de grote steden, want daar levert dat het meeste geld op en daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat dinsdagochtend in Trouw. Hij krijgt steun van de burgemeesters van Utrecht, Rotterdam en Den Haag.
De landelijke politiek heeft volgens de burgemeesters de neiging geld gelijk over het land te verdelen in plaats van te investeren waar dat het meeste oplevert. Als voorbeeld noemt Van der Laan de Maasvlakte.
"Als het Rijk helpt met de aanleg daarvan, is het goed bezig. Dan moeten we even niet zeuren dat Vlissingen of Delfzijl ook steun moet krijgen, want die Maasvlakte is in ieders belang." Volgens Van der Laan is de landelijke politiek nog niet zover.

BEVOEGDHEDEN

De burgemeesters willen ook meer bevoegdheden. Volgens hen wordt ons land top-down bestuurd: het Rijk bepaalt, terwijl de stadsbesturen uitvoeren. De bestuurlijke piramide moet volgens Aboutaleb worden omgekeerd en daar is de Utrechtse burgemeester Van Zanen het volstrekt mee eens.
"Geef de steden op z'n minst ruimte om te experimenteren met eigen regels die groei bevorderen. Daar wordt de koek die we in Nederland te verdelen hebben groter van en daar heeft iedereen baat bij", aldus Van Zanen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.