RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: liquidatiebende Nieuwegein langer in cel

NIEUWEGEIN -

De mannen die vastzitten na een grote wapenvondst in Nieuwegein, mogen voorlopig niet vrijkomen. Dat eist justitie vandaag in de zaak tegen de verdachten. Ze worden ervan verdacht dat ze op moorden hielpen voorbereiden. Daarop staan straffen van 12 jaar of meer.

In juli vond de politie tientallen handvuurwapens en automatische geweren in een loods in het centrum van Nieuwegein. De zware wapens bleken te zijn van een zeer professioneel georganiseerde bende, met leden van voornamelijk Surinaamse en Marokkaanse afkomst. Het gaat om inwoners van Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein.


MOORDEN

Het Openbaar Ministerie koppelt verdachten uit deze zaak, die 26koper is genoemd, in ieder geval aan drie liquidaties. Het gaat onder meer om de moorden op Rinus Moerer (68) in Steenbergen op 14 april 2014 en op Samir Jabli (38) op 1 december 2014 in Amersfoort en ook op de moord op Alarasi uit Amersfoort. Dat zou blijken uit de administratie van de bende.

De bendeleden gebruikten zwaar versleutelde telefoons, observatiecamera's en hypermoderne spionage-technologie. Zo hadden de verdachten al eens een politiezender onder hun auto opgespoord. Onderling gebruikten de criminelen straattaal. Zo werd het woord 'ijzers' gebruikt als synoniem voor vuurwapens en betekent 'waggie' auto.

Volgens justitie kennen de verdachten elkaar al jaren. Ze zouden een jeugdbende vormen toen ze jonger waren.


VERTALING

De advocaat van ťťn van de verdachten wil dat zijn cliŽnt op vrije voeten komt. De zaak zou niet concreet genoeg zijn. Ook zeg de advocaat dat het OM de straattaal fout vertaalt. Zo zou een verdachte hebben gezegd dat hij bijna iemand had 'genakt'. Dat staat voor stelen, stelde de officier van justitie. Dat klopt niet, zegt de advocaat. "Het staat voor verlinken."

Alle verdachten hebben een eigen advocaat. Die komen allemaal aan het woord vandaag. De verdachten zelf beroepen zich op hun zwijgrecht en willen niets zeggen. Verslaggever Kees Hoogendijk zegt dat ze er verveeld bij zitten. "Verdachten horen alles emotieloos aan."

De inhoudelijke behandeling wordt na de zomer verwacht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -