Woerdenaren bijgepraat over Oekraïne-referendum

WOERDEN - Woerdenaren worden vanavond bijgepraat over het referendum over het Europese verdrag met Oekraïne. Volgens de initiatiefnemer van de bijeenkomst weten veel mensen niet waar het referendum over gaat en daar wil hij verandering in brengen.
"Het is niet zomaar een handelsverdrag. Het is een akkoord van de EU met Oekraïne", zegt Marcel van Baaren. "Het gaat om handel, maar is ook een stukje invoering van Europese regelgeving, er worden allerlei wetswijzigingen verwacht en er zit zelfs een stuk over militaire samenwerking in."
"Het is de uitbreiding van de Europese structuur maar dan zonder lidmaatschap", zegt Van Baaren. Oekraïne wordt dus geen lid van de EU, maar krijgt wel veel met de EU te maken. "Het is een uitbreiding van de Europese invloedssfeer."
Van Baaren heeft gestudeerd in Oekraïne en verdiepte zich in handelsverdragen. Hij ziet voor- en nadelen van het verdrag. Volgens hem is de hoop in het land dat de corruptie wordt aangepakt, maar of dit verdrag dat flink kan verminderen, is nog maar de vraag. Ook is de rol van Rusland niet duidelijk.
De voorlichtingsbijeenkomst is om 20 uur in Het Kasteel in Woerden. Er komen zowel een voorstander van het verdrag als een tegenstander praten over het referendum.

Marcel van Baaren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.