14.000 trage internetaansluitingen in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn bijna 14.000 huishoudens en bedrijven met een trage internetaansluiting. Dat blijkt uit onderzoek van Dialogic. De provincie liet dit bureau een rapportage maken naar aanleiding van vragen van CDA-Statenlid Derk Boswijk. In De Ronde Venen, het oosten van de provincie en tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede zijn de problemen het grootst.
Volgens de provincie is glasvezel in de meeste gevallen de beste oplossing. Er is een aantal uitzonderingen: rond de kernen kan het uitbreiden van het netwerk van Ziggo of KPN een oplossing bieden. Voor een aantal afgelegen gebieden is een draadloze oplossing het meest geschikt. Het gaat dan om een punt-multipuntverbinding of een straalverbinding.
De realisatie van sneller internet kost in totaal ongeveer 42 miljoen euro. Dat wil niet zeggen dat provincie dit bedrag ook gaat uitgeven. De kans bestaat dat het merendeel van de kosten gedragen wordt door marktpartijen.
De gemeente Ronde Venen is al bezig met een eigen initiatief om inwoners te voorzien van sneller internet. Er wordt gedaan aan vraagbundeling. Daarbij wordt gegeken wie er nou echt behoefte heeft aan sneller internet.
Voor dit project is 70.000 euro beschikbaar gemaakt. De gemeente is in zee gegaan met banken en pensioenfondsen nadat aanbieders als Ziggo, Eurofiber en KPN geen mogelijkheden zagen voor sneller internet in De Ronde Venen. Volgens de provincie kan de aanpak in de gemeente, waarbij wordt gewerkt met vraagbundeling, als pilot dienen.
Op 11 april wordt in commissieverband besproken welke rol de provincie gaat spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.