RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Omstreden kno-chirurg UMC weer aan de slag

UTRECHT -

De kno-arts van het UMC in Utrecht die betrokken was bij twee dodelijke incidenten gaat geleidelijk weer aan de slag.

De chirurg trad eind vorig jaar tijdelijk terug nadat Zembla de sterfgevallen openbaar had gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet nog altijd onderzoek naar de incidenten, maar van het UMC mag de arts weer aan het werk.

"In overleg met hem is een reÔntegratieplan opgesteld dat voorziet in een stapsgewijze opbouw van zijn werkzaamheden. Supervisie en begeleiding zijn daar een essentieel onderdeel van", meldt het UMC. Het ziekenhuis voegt daaraan toe: "Het tijdelijk terugtreden van de arts was vooral omdat het hem aan rust en concentratie ontbrak die nodig is voor het doen van complexe operaties. We zijn nu een aantal maanden verder en de betrokken arts is weer in staat om zijn werkzaamheden geleidelijk te hervatten. Het reÔntegratieplan voorziet in die geleidelijkheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is hierover vandaag geÔnformeerd."

Kamerleden reageren verontwaardigd. "Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiŽnt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht ťn in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken", aldus VVD-kamerlid De Lange op de website van Zembla.

SP-kamerlid Van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de arts weer gaat opereren. PatiŽntenorganisatie NPCF vindt dat het ziekenhuis duidelijk moet maken waarom de resultaten van het onderzoek niet worden afgewacht. Verder wil de organisatie dat patiŽnten kunnen kiezen voor een andere arts.

In Zembla-uitzending van november vertelden artsen van het UMC over de angstcultuur op de kno-afdeling. Ook werden er fouten verzwegen voor de inspectie. Zembla ontdekte twee incidenten waarbij een patiŽnt op de operatietafel is overleden. Bij beide incidenten was de chirurg die vandaag weer aan het werk gaat betrokken.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -