Personeel Victas krijgt spreekverbod

PROVINCIE UTRECHT - Het personeel van Victas mag niet praten over de problemen bij de verslavingsinstelling. Medewerkers hielden na afloop van een bijeenkomst donderdagochtend de kaken stijf op elkaar over de situatie bij Victas. Meerdere personeelsleden zeiden daarbij nog wel dat ze opdracht hebben gekregen niet met de pers te praten.
Bij Victas dreigt een surseance van betaling, zeggen bronnen dicht bij de onderhandelingen. De organisatie heeft een acuut liquiditeitsprobleem. De instelling kan de salarissen over maart niet meer betalen. Al dagen wordt gepraat over een oplossing voor de problemen bij Victas. Volgens bronnen ligt vooral de Rabobank dwars bij die onderhandelingen.
In het verleden heeft Victas gesprekken gevoerd met Altrecht uit Utrecht, maar ook met Arkin, een grote GGZ-instelling uit Amsterdam. Daarbij zou het gaan om samenwerking of overname. Volgens bronnen zijn die gesprekken stukgelopen door de opstelling van Rabobank.

OVERNAMEKANDIDAAT

Op dit moment wordt er onderhandeld met een nieuwe kandidaat die Victas wil overnemen. Die zou een hoger bod hebben gedaan dan Arkin. Deze nieuwe kandidaat zou de problemen met de hoge lasten voor het onroerend goed willen oplossen. Ook de zorgverzekeraars zouden hun steentje willen bijdragen. Maar volgens een bron dichtbij de onderhandelingen zou ook hier de Rabobank dwarsliggen.
Volgens bronnen gaan de onderhandelingen heel slecht. Als dat zo blijft dan dreigt een surseance van betaling, dat is vaak een voorloper van een faillissement. Onder het personeel heerst verwarring, zzp-ers weten niet of ze nog moeten komen. En sommige personeelsleden hebben geen geld meer om naar het werk te komen.

DURE HUISVESTING

De problemen bij Victas zijn ontstaan door dure huisvesting. De kosten daarvan slurpen een te groot deel van het budget op. Victas heeft bijvoorbeeld een dure kliniek in de Utrechtse binnenstad. Ook de rol van bestuursvoorzitter Herman Geerdink wordt door veel bronnen ter discussie gesteld.
Volgens hen heerst er binnen Victas een angstcultuur, en zou er veel geld zijn uitgegeven aan zaken die er niet toe doen. Als voorbeeld wordt de naamswijziging aangegeven. Victas heette vroeger Centrum Maliebaan.
Victas heeft ruim vierduizend cliënten en 440 man personeel. Er zijn drie hoofdlocaties, vijftien behandellocaties en twee klinieken.

Verslaggever Marc van Rossum over Victas

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.